Politică

Dacian Cioloș: Nu există o majoritate clară pentru alegerea primarilor în două tururi

Premierul Dacian Cioloş a declarat ieri, după consultările cu partidele, că decizia organizării alegerilor în două tururi de scrutin trebuie luată în Parlament şi că Guvernul e gata să sprijine un astfel de demers.

Premierul a subliniat că a constatat, după întâlnirea cu partidele, că există o majoritate volatilă în Parlament. Cioloș a precizat că nu acceptă ca Executivul să devină instrumentul oricărui partid.

“Am discutat cu partidele despre alegerile primarilor. Am vrut să am această discuție pentru a vedea cum se poziționează în parlament, tema este politică. O majoritate clară a avut o înțelegere pe acest subiect. Sunt câteva posibilități, Guvernul susține două tururi de scrutin, dar decizia e a Parlamentului. Ar putea ajuta în acest proces de luare a deciziei în măsura în care în Parlament ar exista o majoritate care să reia discuția. Guvernul ar putea veni cu OUG, asumarea raspunderii. Majoritățile sunt volatile, nu e o majoritate clară pentru revenirea la două tururi pentru primari. Am constatat că partidele nu sunt împotriva reluării ideii și pentru primari și președinți”, a spus Cioloș


De asemenea, acesta a spus că majoritatea partidelor preferă ca acest lucru să nu se întâmple acum, ci la următoarele alegeri

“Constat că o astfel de abordare din partea Guvernului -  OUG sau asumare are riscuri foarte mari. Chiar și o OUG fiind dată împotriva unei majorități, ea poate fi respinsă în Parlament. Cu toată voința Guvernului, decizia rămâne la Parlament și e important ca partidele să-și asume până la capăt această responsabilitate. Există două proiecte în Parlament, dacă se constituie o majoritate care să susțină aceste legi, e locul cel mai propice pentru ca acestea să fie adoptate. Cred că, pe acest subiect, soluția e în Parlament și Guvernul e gata să o susțină”, a mai spus Cioloș. .  

Ultimele Stiri
abonare newsletter