Politică

Iohannis și Cioloș, somați să sesizeze Comisia de la Veneția privind alegerea primarilor în două tururi

Iniţiativa România a adresat, joi, o scrisoare deschisă preşedintelui, premierului şi preşedinţilor celor două camere parlamentare, în care li se solicita acestora să sesizeze urgent Comisia de la Veneţia cu privire la revenirea la două tururi de scrutin pentru alegerea primarilor.

Reprezentanţii mişcării civice subliniază faptul că o decizie în acest sens trebuie luată rapid, pentru că data alegerilor locale a fost deja stabilită - 5 iunie, iar Comisia de la Veneţia poate fi sesizată pentru o opinie doar de către Parlament, Guvern sau şeful statului, după cum se precizează în comunicatul remis Ziare.com.

"Iniţiativa România a redactat deja sesizarea către Comisia de la Veneţia şi vă solicită să o trimiteţi către Comisie în cel mai scurt timp. Societatea românească merită să aibă un cuvânt de spus în bună guvernare a ţării, iar dumneavoastră, prin trimiterea acestei scrisori, veţi dovedi că ştiţi să ascultaţi ce au de spus romanii şi că îi veţi ajuta să obţină un răspuns.

Vom trimite şi noi această scrisoare către Comisia de la Veneţia, dar, formal, dumneavoastră aveţi calitatea instituţională pentru a o sesiza în vederea unei opinii", se arată în comunicatul citat.

Iniţiativa România a susţinut încă din decembrie ideea revenirii la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, prezentând public o serie de argumente juridice, acestea fiind susţinute ulterior "atât în fata Preşedinţiei, cât şi a Guvernului României".

"Prin aceste demersuri publice, Iniţiativa România a determinat actorii instituţionali şi politici să îşi clarifice poziţia privind acest subiect. Cu toate acestea, deşi există o largă majoritate în societatea românească care susţine modificarea legislaţiei electorale, nu a fost făcut nici un pas concret pentru modernizarea legislaţiei electorale în acord cu principiul reprezentativităţii.

Dezbaterea a rămas blocată în jurul recomandărilor Comisiei de la Veneţia privind practicile electorale, care, în opinia noastră, au fost răstălmăcite pentru a menţine anomalia electorală a alegerii primarilor într-un singur tur şi a determina un avantaj electoral pentru partidele mari.

Pentru a clarifica termenii dezbaterii şi a lua o decizie, Iniţiativa România va propune şi această soluţie şi scrisoarea ataşată în vederea obţinerii unui punct de vedere de la Comisia de la Veneţia", se arată în documentul citat.

Iniţiativa România este o mişcare civică având ca misiune identificarea şi promovarea unei noi clase politice care să reprezinte competent şi integru interesele alegătorilor.

Ultimele Stiri
abonare newsletter