Politică

Undă verde în mare grabă pentru votul prin corespondență

Proiectul votului prin corespondență, mult așteptat de români, a primit undă verde de la Curtea Constituțională a României, în ciuda tuturor contestațiilor aduse de UDMR și reprezentanții ALDE. Între altele, era invocat “caracterul direct al votului”, care ar presupune prezenţa efectivă la urne.

Dacă în varianta inițială a proiectului privind votul prin corespondență românii din străinătate puteau vota prin la alegerile locale, parlamentare și prezidențiale, conform noii modificări vor putea vota doar la parlamentare.

Lipseșțte esențialul

Mai mult, Comisia de cod electoral a decis, înainte ca proiectul să fie contestat, la propunerea PSD, eliminarea din proiect a posibilităţii înscrierii online în registrul electoral pentru votul prin corespondenţă, deputatul PNL Mihai Voicu criticând eliminarea şi arătând că "înregistrarea online este marele hatâr, este esenţa proiectului".


Același lucru îl subliniază și deputatul clujean ALDE Mircea Irimie. “Din păcate acum nu se mai poate face nimic, dare eu rămân la aceeași părere -semnătura electronică ar fi fost necesară, este o modalitate simplă. Documantația, formularele  sunt foarte stufoase, se vor crea din nou tot felul de situații care vor îngreuna procesul de vot, exact ce s-a dorit să se evite de la început”, a declarat Irimie.

Ce mai reclamau contestatarii

O altă problemă sesizată în cererea adresată Curţii Constituţionale este aceea că "votul prin corespondenţă, aşa cum este reglementat pentru cetăţenii români domiciliaţi în afara teritoriului naţional, instituie în drept şi în fapt un privilegiu pentru o categorie anume de cetăţeni, ceea ce este explicit interzis de art. 16(1) din Constituţie, care prevede că cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări".


“Principala problemă a fost, din punctul nostru de vedere- și am semnalat de la început acest lucru- că sunt mai favorizați cei din străinătate, decât cei care trăiesc la noi în țară, dar care nu se pot deplasa la urne. Dacă va trece în acest fel de Camera Deputaților, UDMR va ataca acest proiect la Curtea Constituțională”, explica, pe de altă parte, la momentul votului în Parlament, și senatorul UDMR de Cluj, Laszlo Attila.

Contestatarii mai atrăgeau atenția asupra faptului că formula votului prin corespondență ridica mari probleme privind posibilă fraudare, invocând în acest sens încălcarea Codului bunelor practici în materie electorală al Comisiei de la Veneția.


Fără dezbateri și cu minusuri

Legea votului prin corespondenţă a trecut în mare grabă prin Parlament, la sfârșitul lunii trecute,  fără dezbateri serioase şi cu o serie de minusuri, de ordin procedural sau chiar legislativ. Aceasta după ce proiectul a zăcut mult timp în sertarele Parlamentului, fără a reprezenta o prioritate pentru aleși.

Astfel, legea dă dreptul să voteze prin corespondenţa cetăţeanului român cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, adică "persoana care are cetăţenie română, drept de vot conform legislaţiei române şi document de identitate care atestă cetăţenia română şi domiciliul în România, care se afla temporar în străinătate pentru o perioadă mai mare de 3 luni şi are o adresă de reşedinţă în conformitate cu legislaţia statului de reşedinţă".
Condiţia exercitării votului prin corespondenţa este înscrierea în Registrul Electoral printr-o cerere scrisă la misiunea diplomatică sau oficiul consular din statul de domiciliu sau reşedinţă, cerere însoţită de copia paşaportului, o copie a actului de identitate şi a documentului care dovedeşte reşedinţa.

Ultimele Stiri
abonare newsletter