Politică

ALEGERI ”ISTORICE” ÎN PSD: 533.000 de membri aşteptaţi la urne pentru a vota un singur candidat

Alegerile pentru funcţia de preşedinte al PSD vor avea loc duminică, 11 octombrie, când aproape 533.000 de membri ai partidului sunt aşteptaţi la urne, inclusiv în Republice Moldova, într-un scrutin în care unicul candidat este Liviu Dragnea. Miza alegerilor de duminică este de fapt, inventarierea membrilor de partid în vederea celor de anul viitor.

Procesul de votare va începe la ora 8.00 şi se va încheia cel târziu la ora 20.00. Fiecare secţie de vot va putea decide când să oprească procesul, având în vedere că există localităţi unde sunt puţini membri, iar astfel nu va fi nevoie de o perioadă lungă de timp pentru vot. Mai mult, membrii PSD din fiecare localitate vor fi mobilizaţi şi vor vota, în cele mai multe cazuri, împreună, în aceeaşi perioadă de timp.

Sunt aşteptaţi la urne aproape 533.000 de membri PSD din ţară, dar şi din străinătate.Vor avea drept de vot doar membrii PSD care au cotizaţiile plătite la zi şi se află în evidenţa actualizată a filialelor locale. Numărul estimat al membrilor PSD din evidenţele partidului este, însă, mai mare, potrivit unor surse social-democrate.


Secţiile de votare vor fi deschise în fiecare localitate unde există o filială a PSD, iar regulamentul prevede că aceste secţii pot fi organizate în sedii de partid, birouri parlamentare, spaţii închiriate, cămine culturale, biblioteci, dar şi în primării sau alte instituţii publice, acolo unde autorităţile îşi vor da acordul. În situaţia în care o filială nu va putea, din diverse motive, să organizeze o secţie de vot în aceste spaţii, va fi posibil ca votul să se desfăşoare inclusiv în locuinţa liderului local de partid. Secţiile de votare vor fi dotate cu cabine de vot, urne de vot sigilate cu semnătura preşedintelui Biroului Electoral al secţiei de votare şi borderou nominal cu membrii PSD înscrişi în organizaţie.

Pentru organizarea scrutinului, vor fi organizate Comisii Electorale Judeţene, care vor coordona activitatea unor comisii constituite la nivelul fiecărei localităţi. Comisiile locale vor transmite, la finalul procesului de votare, procese verbale către comisiile judeţene, care la rândul lor le vor trimite, pentru centralizare, către Comisia Electorală Centrală, care va funcţia duminică, la sediul PSD din Bucureşti.


La Cluj-Napoca vor fi 3 secții de votare și câte o secție în restul localităților din județ. “La Cluj cred că va fi o participare de peste 60% la acest scrutin. Cât despre Congresul de săptămâna viitoare, acolo vor fi 50 de delegați de la Cluj și se va vota restul conducerii PSD”, a declarat zilele trecute liderul PSD Cluj Remus Lăpușan.

Acesta a completat că două secții de votare vor fi organizate la cabinetele de parlamentar ale deputatului PSD Aurelia Cristea din Gheorgheni, respectiv Mărăști. Cea de-a treia secție va funcționa la un sediu PSD Cluj-Napoca din Mănăștur.


De asemenea, în celelalte municipii- Gherla, Dej, Turda, Câmpia Turzii și Huedin- secțiile de votare vor fi la sediile de partid.

Lăpușan a mai spus că în alte localități din județ, mai ales cele mici, este de așteptat să se organizeze secții de votare la unii lideri de partid acasă. Deocamdată, doar la Viișoara este posibil ca o secție să fie organizată la o cunoștință a unui lider de partid.


Vă reamintim, în ultima perioadă, Liviu Dragnea i-a tot curtat pe pesediștii clujeni și a făcut mai multe vizite la Cluj. Săptămâna trecută, președintele interimar al PSD a declarat la Cluj că își dorește să îl aibă în echipa sa pe sociologul clujean Vasile Dâncu, pentru că social democrația are nevoie de acesta.

 

Etichete: remus lapusan
Ultimele Stiri
abonare newsletter