Politică

INSCOP: Majoritatea românilor sunt de acord cu organizarea simultană a parlamentarelor și prezidențialelor

Majoritatea românilor consideră că alegerile parlamentare trebuie organizate simultan cu cele prezidențiale și sunt de acord cu impozitarea marilor averi, relevă un sondaj INSCOP realizat în perioada 10 - 15 septembrie.

Potrivit sondajului, 85% dintre români au o părere bună despre inițiativa de impozitare a marilor averi, 3,7% au o părere nici bună, nici proastă despre această inițiativă, 7,5% declară că au o părere proastă despre acest proiect, în timp ce procentul non-răspunsurilor este de 3,8%.

Totodată, 48,3% dintre respondenți sunt de acord cu noua lege a salarizării bugetarilor, 24,6% au o părere nici bună, nici proastă despre acest demers, în timp ce 19,2% au o părere proastă. 7,9% au ales varianta "nu știu/nu răspund".


În ceea ce privește introducerea votului prin corespondență pentru românii din străinătate, 42,3% dintre cei intervievați au o părere bună, 21,3% au ales opțiunea "nici bună, nici proastă", iar 27,4% nu sunt de acord. Procentul non-răspunsurilor pe acest subiect este de 9%.

Pe subiectul legat de autonomia Ținutului Secuiesc, 7,1% dintre persoanele chestionate sunt de acord, 11,2% au o părere nici bună, nici proastă, 72,2% au o părere proastă, iar 9,5% ''nu știu'' sau ''nu răspund''.


În problema colaborării dintre Guvern și președinte, sondajul relevă că 77,8% dintre respondenți sunt de părere că Executivul trebuie să colaboreze strâns cu șeful statului pe orice subiect de interes public (față de 78,3% în luna iulie), 13,6% sunt în dezacord cu această afirmație, iar 8,6% sunt nehotărâți în această chestiune.

Totodată, 63% dintre români sunt de acord cu organizarea alegerilor parlamentare și prezidențiale la aceeași dată, 22,9% își exprimă dezacordul, în timp ce procentul non-răspunsurilor este de 14,2%.


Legat de culoarea politică a Executivului, 30,4% dintre cei chestionați sunt de acord că actualul Guvern ar trebui înlocuit de unul al PNL (față de 33,2% în luna iulie), 50% sunt în dezacord cu această afirmație, iar 19,6% ''nu știu'' sau ''nu răspund''.

Astfel, 26,9% dintre persoanele intervievate consideră că actualul Executiv trebuie să rămână în funcție, dar cu un alt prim-ministru, pe când 51,7% sunt în dezacord cu această afirmație, iar 21,4% nu știu sau nu răspund.


           Sondajul mai arată că 26,4% dintre respondenți sunt de acord cu ipoteza organizării de alegeri anticipate (față de 30,3% în luna iulie), 62,4% își exprimă dezacordul cu această propunere, iar 11,2% nu știu sau nu răspund la această întrebare.

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research, la comanda Adevărul, în perioada 10 — 15 septembrie, pe un eșantion de 1.085 persoane și are o eroare maximă admisă a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de încredere de 95%.

Ultimele Stiri
abonare newsletter