Politică

Ungaria vrea gard și la frontiera cu România. Cum comentează politicienii și analiștii politici clujeni

Un gest cel puțin ciudat, incalificabil, antieuropean! Astfel au catalogat analiștii politici și politicienii clujeni anunțul Ungariei.

sursa foto romaniatv.net sursa foto romaniatv.net

Deși gardul făcut la frontiera cu Serbia și-a dovedit ineficiența, Ungaria a decis pregătirea de planuri pentru construirea unui gard metalic pe un segment al frontierei cu România, în contextul crizei imigranţilor, afirmă ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto.

Ridicarea unui gard între două state membre ale UE şi care sunt parteneri strategici nu este un gest corect din punct de vedere politic, în conformitate cu spiritul european, consideră MAE, care precizează că această poziţie a fost comunicată părţii ungare. "Ministerul român al Afacerilor Externe a fost informat de către Ministerul ungar al Afacerilor Externe cu privire la această intenţie cu puţin timp înainte de a fi anunţată public", se menţionează în comunicat.


MAE precizează că a informat "în timp util, de urgenţă, factorii de decizie competenţi din România în legătură cu această situaţie".

"Ministerul Afacerilor Externe consideră că ridicarea unui gard între două state membre ale Uniunii Europene şi care sunt parteneri strategici nu este un gest corect din punct de vedere politic, în conformitate cu spiritul european. Această poziţie a fost deja comunicată părţii ungare", se mai arată în comunicat.


 "Măsura este necesară pentru că traficanţii de persoane care tranzitează Serbia îşi schimbă rutele, existând probabilitatea să se îndrepte spre România", a explicat şeful diplomaţiei ungare, citat de MTI.

"Gardul ar urma să înceapă de la punctul frontierei dintre Ungaria/Serbia/România şi să continue pe o distanţă rezonabilă dacă presiunea migraţiei se mută spre România", a explicat Szijjarto.


La sfârşitul lunii august, presa relata că imigranţii extracomunitari care tranzitează teritoriul sârb în drumul spre Uniunea Europeană încearcau să ocolească gardul construit de autorităţile ungare prin capătul estic al acestuia, la frontiera comună dintre Serbia, Ungaria şi România. Zeci de imigranţi fuseseră observaţi la capătul estic al gardului metalic pe care Ungaria îl construieşte de-a lungul întregii frontiere cu Serbia. Gardul începe în zona localităţii ungare Kübekháza, situată la frontiera cu România şi cu Serbia. Presa considera că Ungaria nu poate construi gard şi pe frontiera cu România, dat fiind că măsura ar intra în contradicţie cu reglementările Uniunii Europene.

În acest context, imigranţii extracomunitari au descoperit că pot ocoli gardul prin zona localităţilor Majdan/Rade (Serbia) - Beba Veche (Timiş, România) - Kübekháza (Ungaria).


"Ungaria se închide într-un ghetou", acuza Róbert Molnár, primarul localităţii ungare Kübekháza, citat de site-ul de ştiri italian IlPiccolo.it, care a realizat un reportaj în zonă. "Prin construirea acestui gard, Ungaria transmite întregii lumi: nu ne interesaţi, nu suntem curioşi", afirmă primarul neafiliat niciunui partid politic.

Ungaria se închide. Și la propriu și la figurat

Anunțul Ungariei a stârnit o serie de reacții, cu atât mai mult cu cât este stat membru UE. Chiar dacă ar fi doar o măsură temporară, în contextul crizei actuale a imigranților, gestul ar fi incalificabil și antieuropean, au spus politicienii și analiștii politici de la Cluj.


Laszlo Attila, senator UDMR

“Cred că este un anunț pripit, pentru că instituțiile celor două state sunt capabile să rezolve problema diplomatic, nu construind garduri. Nu cred că grupuri de imigranți se vor îndrepta către granița dintre cele două țări, mai degrabă către Croația și apoi Austria. Spun că mi se pare pripită pentru că nu pare logică”.

Elena Uioreanu, deputat PNL

“Este un anunț îngrijorător care ne arată cât de gravă este de fapt problema migrației. Regret că Ungaria recurge la măsuri antieuropene pentru a gestiona această criză majoră”.

Daniel Buda, europarlamentar PNL

“Este un gest incalificabil din partea unui stat membru UE, să ridice garduri…. sper ca la nivelul structurilor europene să se găsească soluții pentru rezolvarea crizei imigranților, pentru a nu se ajunge la astfel de gesturi. Și gardul la frontiera cu Serbia și-a dovedit ineficiența. Pe de altă parte, nici cotele obligatorii nu constituie o soluție, când vorbim de criza imigranților”.

Ioan Hosu, sociolog

“Asta denotă capacitățile Ungariei de a-și apăra frontierele. Singura soluție pe care au găsit-o a fost să facă un gard, nu este un gest deloc elegant. Pe de altă parte, cred că în esență acest gen de gesturi denotă fragilitatea granițelor Schengen”.

George Jiglău, analist politic

“Ar fi un gest sau un comportament ciudat din partea Ungariei, iar măsura gardului s-a dovedit oricum ineficientă. Dacă face acest gest cu România este cel puțin stupid. Până la urmă este vorba de închiderea țării, și la propriu și la figurat”.

Etichete: imigranti ungaria
Ultimele Stiri
abonare newsletter