monitorulcj.ro Menu

Politică

UPDATE: ICCJ respinge cererea PNL Cluj de începere a urmăririi penale în cazul lui Ponta pentru abuz în serviciu

Instanţa supremă a respins, joi, plângerea depusă de PNL Cluj împotriva soluţiei de neâncepere a urmăririi penale dispuse de Parchetul ICCJ în cazul premierului Victor Ponta, reclamat pentru abuz în serviciu întrucât nu ar fi respectat termenul organizarea alegerilor parţiale la Cluj.

UPDATE:  „Hahahaha, un plagiator dovedit și cu dosar penal se bucură că nu mai trebuie să dea socoteală într-un nou dosar penal. Cum să nu-i înțeleg bucuria?! Dar, mincinos până la capăt, Victor Ponta vrea să inducă ideea că decizia ÎCCJ îl scoate nevinovat și din celelalte 3 situații aflate pe rol în instanță pe subiectul abuzului pe care l-a produs luând românilor dreptul de a alege și de a fi ales. Reamintesc faptul că în motivarea deciziei de la Cluj, instanţa a decis că este vorba de ”un exces de putere” din partea Guvernului. Iar la ÎCCJ nu s-a judecat continuarea celorlalte 3 spețe pe această temă, ci oportunitatea deschiderii unui dosar penal. Așa că mai ușor cu bucuria infantilă pe Facebook. Penibil, Ponta parcă ar fi în curtea din dos a grădiniței și se bucură că i-a dat "tovarășa" dreptate și că n-a mai făcut "buba" încă într-un dosar penal. Eu chiar îl invit, bărbătește, pe Ponta să depună plângere pentru denunț calomnios. Măcar așa vom avea ocazia să ne judecăm pe bune și în speța noastră”, a declarat Mihai Seplecan.

Premierul a spus pe Facebook că ar putea să depună la rându-i o plângere penală pentru denunţ calomnios, dar nu va face acest lucru pentru că are "lucruri mai importante de făcut" decât să îl sancţioneze pe un "oarecare lider PNL Cluj". "Nu îl ştiu personal, dar toţi cunoscuţii mei din Cluj îmi spun că este un clovn faţă de care Vanghelie e un intelectual rasat", a precizat premierul.

"Respinge ca nefondată plângerea formulată de petentul Partidul Naţional Liberal - filiala Cluj, împotriva ordonanţei nr.46/P/2015 din data de 6 aprilie 2015 dispusă de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică. Obligă petentul la plata sumei de 100 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Definitivă", se arată în decizia de joi a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Copreşedintele executiv al PNL Cluj Mihai Seplecan a depus, în 20 ianuarie, la Parchetul ICCJ o plângere penală pentru abuz în serviciu împotriva premierului Victor Ponta, pentru că nu organizează alegeri parţiale la preşedinţia Consiliul Judeţean Cluj, după demisia lui Horea Uioreanu, trimis în judecată pentru fapte de corupţie.

Potrivit unui comunicat al lui Mihai Seplecan transmis atunci, după turul al doilea al alegerilor prezidenţile, Victor Ponta a fost notificat să respecte legea "şi să facă diligenţele necesare desfăşurării alegerilor parţiale pentru funcţia de preşedinte al CJ Cluj".

Curtea de Apel Cluj a dat, în luna aprilie, câştig de cauză PNL Cluj, care a intentat proces Guvernului, pentru că nu a organizat alegeri anticipate pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, rămasă vacantă după demisia lui Horea Uioreanu, decizia instanţei nefiind definitivă.

Ulterior, în 6 aprilie, Parchetul instanţei supreme a decis neînceperea urmăririi penale premierului Victor Ponta, decizia fiind atacată de liberali.

După această decizie, PNL Cluj a cerut demisia procurorului general Tiberiu Niţu.

Funcţia de preşedinte al CJ Cluj a rămas vacantă în 6 octombrie 2014, când prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Ioan Vuşcan, a emis ordinul prin care se constată încetarea de drept a mandatului de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj al lui Horea Uioreanu, ca urmare a demisiei acestuia.

Horea Uioreanu a fost arestat preventiv în 29 mai 2014 ,alături de oamenii de afaceri Vasile Pogăcean şi Ioan Bene pentru fapte de corupţie, iar în 23 iunie a fost trimis în judecată de către procurorii DNA, pentru infracţiuni de luare de mită, fals în înscrisuri sub semnatură privată şi complicitate la spălare de bani.

Mihai Seplecan a fost ales, în luna iunie, preşedinte al CJ Cluj, fiind votat de plenul deliberativului judeţean conform prevederilor noii legi a alegerilor locale.