Politică

Consilierii necunoscuți ai Clujului: Liberalul Radu Rațiu, mai cunoscut ca șef al Cluj Arena decât pentru activitatea din Consiliul Local

Dacă îi vezi lângă un stâlp, mai degrabă saluţi stâlpul! Cu un an înaintea alegerilor locale, Monitorul de Cluj vă arată cât sunt de invizibili politicienii în ochii cetăţenilor. În seria pe care o realizăm, urmează liberalul Radu Rațiu.

Consilierul liberal Radu Rațiu face parte din echipa fostului PDL și este la al doilea mandat în Consiliul Local. El vrea să continue în această direcție, exprimându-și o intenție în partid în acest sens.

Rațiu face parte din Comisia de Urbanism a Consiliului Local, însă nici el, asemenea majorității colegilor săi din forul local nu are publicat un raport de activitate pe site-ul Primăriei.


Centura de sud, o prioritate

Consilierul spune că prioritățile sale au vizat tot ceea ce ține de respectarea și aplicarea Planului Urbanistic General(PUG) al municpiului Cluj-Napoca. “Am lucrat la noul PUG, cea mai mare parte a inițiativelor țin de urbanism, fiind în această comisie. Cred că cel mai important lucru este ca acest PUG să își facă simțite efectele în oraș și să corecteze unele zone încât traficul să fie mai bun. Numărul de mașini este în creștere în oraș, iar crearea centurii de sud a orașului este o prioritate pentru urbanism”, a spus Rațiu.

Acuzat de incompetență

Liberalul Radu Rațiu este director la Cluj-Arena, societate care înregistrează o datorie de 8 milioane de lei către Primăria Cluj Napoca din cauza neplății impozitului. Pentru această situație, Rațiu a fost acuzat, alături de colegii săi liberali, de către pesediștii clujeni, pentru managementul defectuos al stadionului.


Mai exact, reprezentanţii PSD Cluj au susţinut că din cauza incompetenței și neimplicării unor membri marcanți ai PNL în speța Cluj Arena, s-a ajuns în situația în care este foarte posibil să fie plătite penalități de 8 milioane de lei din bugetul Consiliului Județean, pentru managementul defectuos al stadionului.

PSD Cluj le-a solicitat atunci liberalilor clujeni explicații imediate și asumarea responsabilității administrative.


Recent, Radu Rațiu propunea câteva soluții pentru rezolvarea crizei de la Cluj-Arena. “Din punctul meu de vedere insolvenţa nu este o soluţie viabilă. Aş vrea să vă enumăr alte variante care ar fi mult mai bune şi ar ţine în funcţiune acest stadion. Cred că cea mai bună variantă ar fi varianta amiabilă în care Consiliul Judeţean să ne returneze banii, a doua variantă ar fi prin rectificarea bugetelor şi atunci am putea recupera o sumă foarte importantă să ne plătim impozitul, o altă variantă viabilă printr-o hotărâre de Guverm eventual transferul clădrii. Cel mai important în momentul de faţă pentru instituţia noastră este ridicarea popririi care ne aduce mari prejudicii. Nu putem face anumite reparaţii, o să avem dificultăţi în a plăti utilităţile, veniturile noastre sunt afectate de nesiguranţa de a organiza evenimente pe Cluj Arena în viitor. Toate veniturile din chirii sunt poprite şi preluate, aceste sume de bani nu le putem folosi, inclusiv chiria de la Untold. Suntem închiriaţi 100%, toate spaţiile din Cluj Arena sunt închiriate, toţi banii din chiriile spaţiilor merg în această sumă poprită. Cred că cel mai important lucru e ca stadionul să funcţioneze, să poată fi deschis oricărui clujean, avem peste 1000 de clujeni care aleargă pe pista de la Cluj Arena, avem 11 cluburi sportive care desfăşoară activităţi, ei trebuie să facă performanţă, să nu uităm că acest stadion a fost creat pentru sport. Suma pe care noi am dat-o CJ la sfârşitul anului 2013 a fost datorită acestui contract de participaţiune, contract făcut de cei de la CJ care prevedea că ei au imobilul, noi venim cu exploatarea. Preferabil e ca stadionul să rămână la CJ”, a precizat atunci Raţiu.

Ce avere are consilierul

Radu Rațiu este unul dintre cei mai înstăriți consilieri locali clujeni. El deține câte o cotă parte din 6 terenuri, are o casă și un spațiu comercial și conduce un BMW. Anul trecut a obținut de la Cluj-Arena, din funcția de director aproximativ 70.000 lei, iar din funcția de consilier a mai obținut aproximativ 8.000 de lei.


Ce spun clujeni

“Habar nu am cine este, nu l-am mai văzut. Nu știu cu ce se ocupă consilierii locali, poate cu ce ar trebui să se ocupe. Nu știu politicieni de la Cluj, numai pe Boc. Cred că în general ar trebui să se aloce mai mulți bani unor proiecte care țin de sănătate, educație”. (Petronela M.)

“Nu îl știu, nu l-am mai văzut. Dintre politicieni doar pe Boc îl știu și pe primarul acela care a fost arestat, Apostu cred. Cred că cu bugetul și cu împărțirea banilor în oraș se ocupă, nu?”. (Andreea)

abonare newsletter