Politică

Ce promisiuni le mai fac deputații clujenilor care i-au ales

Dacă zilele trecute vă prezentam care sunt proiectele pe care le vor promova senatorii clujeni în această sesiune parlamentară, astăzi vă arătăm ce promisiuni fac deputații clujeni.

Sesiunea parlamentară a început, astfel că deputații s-au întors și ei la muncă. Dacă senatorii au legiferat mai mult tacit în ultima sesiune parlamentară, deputații au fost nevoiți să preia din proiectele pasate de colegii lor din camera superioară a legislativului.

Sesiunea trecută parlamentarii au fost foarte preocupați să promoveze proiecte pentru ei. Dintre acestea vă reamintim proiectul privind pensiile speciale sau cel privind arestul preventiv și înlăturarea cătușelor. Rămâne astfel de văzut ce vor face deputații clujeni în această sesiune și câte dintre proiectele acestora vor avea un impact asupra alegătorilor clujeni.


Ce proiecte au deputații care răspund la telefon

Unii deputaţi clujeni nu se sinchisesc să răspundă la telefon atunci când sunt contactaţi de reporteri, dar nici nu se sfiesc să vorbească consistent pe bani publici. Este vorba despre aceiași deputați care nu pot fi niciodată contactați: Aurelia Cristea – PSD, Steluța Cătăniciu- ALDE, Mate Andras- UDMR și Adrian Gurzău-PMP. Nici deputatul Ioan Moldovan nu ne-a răspuns solicitării, deși inițial a spus că va reveni prin telefon.

Deputații clujeni care au răspuns solicitării noastre promit proiecte care vizează domeniul sănătății, educației sau economic.


Elena Uioreanu (PNL) spune că va susține o lege privind impunerea limitei de vârstă pentru șofat și care vizează și o testare pentru cei care depășesc 65 de ani. De asemenea, ea are în vedere  o lege privind acordarea ajutoarelor de stat în funcție de nivelul de educație. Cncret, explică Uioreanu, cei care nu au educație sau refuză educația să fie obligați să facă muncă în folosul comunității, “inclusiv alocațiile să fie condiționate de acest aspect, mai exact de nivelul educațional al părinților”. De asemenea, deputatul mai are în vedere o lege a mamelor, mai exact modificări concrete precum felul în care protejăm mama la divorț, de exemplu și nu numai.  

Deputatul PSD Corel Itu spune că va susține prioritățile guvernului, Codul fiscal, o nouă lege a achizițiilor publice, precum și o nouă lege a salarizării care să vină mai ales ca sprijin pentru educație, cultură și sport.


Radu Zlati (PNL) va susține o inițiativă pentru implementarea pachetului de legi privind IMM-urile, va promova modificarea Legii educației naționale și Legea bugetului,

Adrian Oros (PNL) are în vedere două proiecte care modifică legea profesiei medical- veterinare, mai exact care privește modalitatea prin care circulă medicamentele veterinare, pentru că acum oricine poate cumpăra medicamente pentru animale,  deși acest lucru ar trebui limitat. Oros mai are în vedere un proiect care vizează repararea daunelor cadrelor militare care au fost îndepărtate abuziv pe motive politice, precum și o lege care vizează diminuarea risipei alimentare.   


De asemenea, deputatul care face parte acum din noua formațiune politică ALDE, Mircea Irimie, are în vedere proiecte care vizează domeniile sănătății, educației, agricultură, el fiind de altfel promotor al unui proiect care îi vizează pe fermieri.  

Irimie are în vedere totodată să continue cele aproximativ 70 de proiecte începute.


Cel mai controversat proiect, al pensiilor speciale

Unul dintre cele mai controversate proiecte din sesiunea parlamentară care a trecut a fost cel privind pensiile speciale. Deputații PNL s-au “ciocnit” la acest proiect, unul singur semnând această iniţiativă, mai exact Radu Zlati.

Ceilalţi au fost acuzaţi de făţărnicie de către colegii lor din alte partide.

Proiectul a fost semnat și de deputaţii PSD Aurelia Cristea şi Cornel Itu, precum şi de deputatul PMP Adrian Gurzău. Pe lista semnatarilor apare, de asemenea şi deputatul UDMR Mate Andras.

abonare newsletter