Politică

Băsescu: Autonomia pe criterii etnice nu poate exista

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, marţi, la Universitatea de vară de la Izvoru Mureşului, că autonomia pe criterii entice nu poate exista, adăugând că proba că România nu acceptă "un astfel de concept" este faptul că ţara noastră a refuzat recunoaşterea Kosovo.

"Autonomia pe criterii etnice nu poate exista. Nu există un astfel de concept acceptabil pentru statul român. Şi proba că România nu acceptă un astfel de concept este că, în pofida poziţiei tuturor marilor noştri aliaţi, a refuzat să recunoască Kosovo. Exact din acest motiv. Şi credeţi-mă că nu e comod să-ţi menţii poziţia când aliaţii tăi sunt SUA, Germania, Franţa, Italia şi multe alte state mari. Interesul naţional prevalează în faţa prieteniilor şi a alianţelor", a declarat Traian Băsescu, marţi, la Universitatea de vară de la Izvoru Mureşului, în judeţul Harghita.

Fostul şef al statului a mai spus că a urmărit cu atenţie declaraţiile premierului Ungariei, Viktor Orban, din ultima perioadă şi consideră că, în momentul de faţă, Ungaria nu are o politică oficială agresivă, cu declaraţii "indecente" pentru relaţia dintre două state membre ale UE, acestea fiind lăsate în seama extremiştilor maghiari, "fie că sunt cetăţeni români de etnie maghiară, fie că sunt cetăţeni maghiari de la Jobbik, de la Budapesta".


Traian Băsescu a mai spus că autonomia Ţinutului Secuiesc, cerută şi de la Budapesta, dar şi de liderii maghiarilor din România, a dăunat dezvoltării celor două judeţe locuite preponderant de maghiari, Harghita şi Covasna.

Potrivit acestuia, "obârşia" rămânerii în urmă a celor două judeţe, este "marota" autorităţilor locale care au aprobat instalarea în zonă a firmelor maghiare, crezând că au bani, "îi scot şi pe urechi şi pe nas şi vin să-i aducă aici", blocând investitorii străini.


În opinia fostului şef al statului, şi "steagul autonomiei" îi face reticenţi pe investitorii care evită să vină într-o regiune cu probleme entice şi se opresc la Sibiu sau la Braşov.

abonare newsletter