Politică

Cât au “parlamentat” deputaţii clujeni la telefon

Unii deputaţi clujeni nu se sinchisesc să răspundă la telefon atunci când sunt contactaţi de reporteri, dar nici nu se sfiesc să vorbească consistent pe bani publici.

Steluţa Cătăniciu şi Mate Andras, cei mai vorbăreţi deputaţi clujeni Steluţa Cătăniciu şi Mate Andras, cei mai vorbăreţi deputaţi clujeni

Deputaţii clujeni sunt, cei mai mulţi dintre ei, scumpi la vorbire. Nu s-au chinuit prea tare să iniţeze proiecte legislative, însă majoritatea reprezentanţilor clujenilor în Camera Deputaţilor nu s-au sfiit deloc să vorbească pe banii publici, în sesiunea parlamentară care a trecut.  

Majoritatea dintre aleşi nu au publicate numere de telefon pe site-ul Camerei Deputaţilor, cel mult au nişte adrese de e-mail. De asemenea, unii dintre ei nu sunt de găsit nici pe Facebook, astfel că alegătorului de rând îi este foarte greu să dea de ei.


Scumpi la vorbă, pe banii dumneavoastră

Potrivit datelor furnizate de Camera Deputaţilor,  costurile la telefon sunt suportate din bugetul Camerei pentru sesiunea actuală, aferente perioadelor facturate în perioada 2 februarie - 1 mai 2015.

Sumele sunt, de la caz la caz, mai mari sau mai mici, în funcţie de abonament. Cel mai vorbăreţ la telefon, în această sesiune parlamentară a fost deputatul UDMR Mate Andras, iar cel mai puţini risipitori când a venit vorba de cheltuirea banului public au fost Aurelia Cristea (PSD) şi Adrian Oros (PNL).


Dar cu toate că au un telefon de serviciu, iar costurile sunt suportate de Camera Deputaţilor, unii dintre ei, aşa cum am subliniat de mai multe ori, nu se sinchisesc să răspundă vreodată la telefon. Astfel, întrebarea firească este cum reuşeşte un cetăţean de rând să dea de parlamentarul pe care l-a ales, dacă vrea să îi semnaleze o problemă. Deputaţii care nouă nu ne  răspund niciodată sunt Steluţa Cătăniciu,  Aurelia Cristea şi Adrian Gurzău.

Deputatul UDMR Mate Andras a vorbit cel mai mult la telefon, în valoare de 303,92 lei. El este însă şi lider de grup, astfel că vorbăria multă, spune el, se justifică. “Eu sunt şi lider de grup şi trebuie să comunic cu ceilalţi deputaţi, deci vorbesc mai mult. Sunt 18 colegi. Dar ceea ce depăşeşte 200 de minute este suportat de către parlamentar”, a spus deputatul.  


Deputatul fost PDL, fost PNL, actual ALDE, Steluţa Cătăniciu este, după Mate Andras, cea mai scumpă la vorbă. Ea a vorbit potrivit datelor funizate de Camera Deputaţilor în valoare de 277, 83 lei, în această perioadă menţionată. Este drept, Cătăniciu este şi Chestor la Camera Deputaţilor, deci se presupune că vorbeşte mai mult decât colegii săi. Totuşi, atunci când este contactată de reporterii Monitorului de Cluj, nu răspunde niciodată la telefon.  

Cei mai mulţi deputaţi au un abonament în valoare de 148.36 lei, cum este cazul deputaţilor Adrian Gurzău (PMP), Mircea Irimie (PC), Cornel Itu (PSD), Ioan Moldovan (PC), Elena Uioreanu şi Radu Zlati, (ambii PNL). Cei mai chibzuiţi la acest capitol au fost Aurelia Cristea (PSD) şi Adrian Oros (PNL), care vorbit în valoare de 32,97 de lei.   


I-aţi votat, vă reprezintă, vorbiţi cu ei

Potrivit datelor furnizate de Camera Deputaţilor, acestea sunt numerele de telefon la care puteţi să îl contactaţi pe parlamentarul dumneavoastră.

Cătăniciu Steluța-Gustica- 0744565419


Cristea Aurelia- 0725109380

Gurzău Adrian- 0733558234

Irimie Vicențiu-Mircea- 0725109704

Itu Cornel- 0733558315

Máté András-Levente- 0726200759

Moldovan Ioan- 0725109705

Oros Nechita-Adrian- 0725109499

Uioreanu Elena-Ramona- 0726200640

Zlati Radu- 0725109518

abonare newsletter