Politică

Parlamentarii şi-au votat PENSIILE DE LUX. Indemnizaţia unui ales poate ajunge până la 4.000 de lei. Cum au votat parlamentarii clujeni

Proiectul de lege prin care parlamentarii îşi dau bonusuri speciale de care vor beneficia după ce ies la pensie a fost votat cu 303 voturi ”pentru”, 124 ”împotrivă” și două abțineri.

PNL a propus vot nominal, dar această propunere a fost respinsă, procedându-se la vot deschis prin ridicare de mână.

Reprezentanţii PNL au susţinut respingerea acestui proiect, în timp ce aleşii PSD, UDMR, ai minorităţilor şi PC au susţinut aprobarea sa.


Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor prevede pensiile speciale ale parlamentarilor şi a fost semnată de 255 de deputaţi şi senatori, ulterior parlamenatarii PNL retrăgându-şi semnăturile.

Proiectul prevede că parlamentarii beneficiază de pensii speciale, care ar putea ajunge la peste 4.000 de lei pentru un ales cu trei mandate.


Cum şi-au argumentat alegerea

Astfel, nu i-a obligat nimeni să ne reprezinte în Parlament, şi totuşi, odată ajunşi acolo emit tot felul de pretenţii. Aşa s-a întâmplat şi ieri, când pe principiul “să ne facem dreptate”, parlamentarii şi-au votat pensiile speciale. Deputatul PSD Anghel Stanciu le-a spus celor din sală, pe care i-a numit “tovarăşi” să-şi ia Parlamentul înapoi, pentru “un Parlament curat, puternic, perfecţionist”.

Liberalul clujean Radu Zlati a votat pentru pensii speciale, aşa cum a anunţat încă de la începutul dezbaterilor. Parlamentarii clujeni social democraţi nu s-au sinchisit, în schimb, să răspundă la telefon pentru a ne spune cum au votat şi pentru a-şi argumenta alegerea.


Potrivit listei de pe site-ul Camerei Deputaţilor, cei care au semnat în favoarea proiectului sunt Radu Zlati, Aurelia Cristea, Cornel Itu, Alexandru Cordoş, Mate Andras şi Adrian Gurzău. Între timp s-au mai alăturat proiectului conservatorii Ioan Moldovan, Mircea Irimie şi senatorul UDMR Laszlo Attila.

În argumentelke lor, parlamentarii nu se raportează la pensiile alegătorilor de rând, ci la veniturile aleşilor din alte ţări.


“Aşa cum am spus, de mai multe ori, susţin acest proiect încă de pe vremea USL. Consider că trebuie să reparăm ce s-a tăiat în timpul guvernării Boc. De asemenea, consider că trebuie să ţinem cont de faptul că în toate celelate ţări europene parlamentarii au pensii mai mari decât noi. De asemenea, pensiile noastre nu sunt mari raportat la pensiile judecătorilor, procurorilor, care ajung şi la 50.000 de lei”, a spus Radu Zlati.

Acelaşi lucru este susţinut şi de senatorul UDMR Laszlo Attila. “Am votat pentru aceste pensii speciale, pentru că a fost ultima categorie din acea lege care reglementa pensiile speciale. Raportat la alte pensii, să reamintim aici şi alte pensii speciale cum ar fi cele ale militarilor, piloţilor, juriştilor. Nu văd de ce parlamentarii nu merită aceste pensii”, a spus Laszlo Attila.


Liberalii, acuzaţi de făţărnicie de către conservatori

Radu Zlati a fost singurul liberal clujean care a susţinut de la început şi anunţat că va vota acest proiect.

În rest, niciunul dintre aleşii liberali clujeni nu a mai susţinut acest proiect. Cel puţin aşa susţin ei. Astfel, parlamentarii Alin Tişe, Marius Nicoară şi Adrian Oros au declarat că au votat împotrivă, iar Elena Uioreanu nu s-a prezentat la vot.

Pentru gestul lor, liberalii au fost acuzaţi de conservatori de făţărnicie, pentru că de fapt şi ei  vor beneficia de acest drept. Deşi votul lor a fost unul negativ, în realitate a fost doar un exerciţiu de imagine, spun conservatorii.

“Eu cred că este un merit care ni se cuvine. Cred că pensiile românilor au fost reabilitate şi urmează în continuare  şi alte categorii sociale să fie reabilitate. Nimeni nu a reacţionat atât de rău la pensiile militarilor sau juriştilor, noi suntem pe ultimele locuri în Europa în ce priveşte retribuţia în Parlament. Pe de altă parte, vreau să mai spun că liberalii nu au fost sinceri, a fost doar un exerciţiu de imagine prin votul dat de ei, şi ei vor beneficia de aceste pensii”, a declarat Ioan Moldovan, deputat PC.

Mircea Irimie, deputat PC subliniază că poate în acest fel se vor rări şi arestările din Legislativ. Parlamentarul a votat acest proiect pentru că, spune el, după zeci de ani lucraţi, merită să aibă o pensie pe măsura efortului depus. „Sunt convins că lumea nu vede cu ochi buni faptul că parlamentarii şi-au votat pensii speciale, dar trebuie să spunem că suntem pe ultimele locuri între alte ţări europene în ce priveşte retribuţia parlamentarilor, pe locul al 12- lea. Pe de altă parte şi alte categorii beneficiază de astfel de indemnizaţii, militarii, cei din poliţie şi nu numai”, a spus Irimie.

Ultimele Stiri
abonare newsletter