Politică

PSD cere clarificarea numirii la CC, în 2010, a unui judecător clujean sprijinit de PDL

Deputatul PSD Marian Neacşu a sesizat Biroul Permanent cerând o clarificare pentru numirea la CC a judecătorului Ştefan Minea în 2010, când Valer Dorneanu a fost invalidat pentru că a obţinut votul majorităţii simple iar Curtea, pentru Şova, a spus că hotărârile Parlamentului se adoptă cu majoritate simplă.

Neacşu a precizat, în sesizarea depusă miercuri, că, la 14 iunie 2010, în şedinţa Camerei Deputaţilor, la numirea unui judecător la Curtea Constituţională (CC), propunerea PSD a fost Valer Dorneanu, iar propunerea PDL a fost Ştefan Minea.

Neacşu a explicat că, în 2010, iniţial, a fost admisă numirea lui Valer Dorneanu ca judecător, prin votul majorităţii simple a deputaţilor, dar PDL a obţinut, „printr-o majoritatea conjuncturală”, reluarea votului, fiind propus Ştefan Minea. Acesta din urmă a obţinut postul de judecător cu voturile a jumătatea plus unu din numărul total al deputaţilor.


„Cu toată opoziţia PSD şi PNL, s-a invalidat practic numirea lui Valer Dorneanu cu susţinerea PDL, UNPR, UDMR, grupul minorităţilor şi a fost supus la vot şi numit ca judecător domnul Minea Mircea Ştefan, susţinându-se că votul legal aplicabil era de jumătate plus unu din numărul total al deputaţilor”, a explicat Neacşu.

În sesizare se mai arată că, similar, prin decizia din 6 mai 2015, CC a admis sesizarea de neconstituţionalitate şi a constatat că hotărârea în cazul Şova „este neconstituţională întrucât a fost adoptată în temeiul unor dispoziţii legale şiu regulamentare care contraveneau prevederilor art.76 al.2 din Constituţie”.


Neacşu a menţionat în acest caz că la nivelul Curţii a fost reţinut că „regula care guvernează adoptatea Hotărârilor Parlamentului este întrunirea cvorumului decizional al majorităţii simple de voturi, respectiv jumătate plus unu din numnărul deputaţilor prezenţi la şedinţă”.

„Analizând dispoziţiile constituţionale, CC a statuat ca toate hotărârile adoptate de camera deputaţilor cu excepţia celor referitoare la regulamentele proprii se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi în fiecare Cameră. Interpretând deciziile CC se impune o clarificare a modului în care a fost adoptată Hortăârrea 15/15.06.2010 publicată înn MO nr 394/15.06.2010 privind numirea domnului judecător Minea Ştefan la CCr, solicitându-vă înaintarea prezentei sesizpări către comisia juridică pentru a-şi exprima un punct de vedere”, a mai arătat Neacşu în sesizare.


Biroul Permanent a decis să trimită sesizarea la comisia juridică, a precizat secretarul Camerei, Nicolae Mircovici.

Etichete: ccr
abonare newsletter