Politică

Chiulangiii! Senatorii au lipsit în masă de la şedinţa de plen!

Cazul Şova stă în sertar la Parlament, dar aleşii nu îşi fac timp pentru dezbatere.

Camera superioară a Parlamentului, condusă de Călin Popescu Tăriceanu, o ţine tot într-o vacanţă. După ce şi-au luat liber săptămâna trecută, de Rusaliile catolice, senatorii vor fi din nou în minivacanţă, pentru că vor fi liberi şi de Rusaliile ortodocşilor.

Mai mult, aleşii şi-au prelungit vacanţa. Mai exact, joi, sala de plen a fost aproape goală. Până la urmă, vicepreşedintele Ioan Chelaru a anunţat că şedinţa se suspendă, după ce a făcut două apeluri nominale la care nu s-a atins cvorumul de 85 de senatori cerut de regulament.


Ce au făcut senatorii Clujului

Senatorii clujeni spun că au fost prezenţi la şedinţa de joi, cu excepţia lui Alin Tişe (PNL), care din cauza unor probleme de sănătate a lipsit de altfel toată săptămâna de la Bucureşti.

„Am fost la şedinţă, dar nu a fost cvorum, iar şedinţa nu a mai avut loc. S-a făcut prezenţa de câteva ori. Au fost doar 59 de persoane“, a spus senatorul UDMR Laszlo Attila.


„Am fost la şedinţă. Cei din opoziţie nu s-au prezentat, au fost doar câţiva. Este adevărat că s-a lucrat în comisii, dar acest lucru nu justifică atitudinea celor care au lipsit“, a spus senatorul Alexandru Cordoş (PSD).

„Am fost la şedinţă. Este adevărat, suntem liberi luni. Săptămâna trecută s-a lucrat în circumscripţii. Multă lume nu ştie că noi recuperăm aceste zile în care nu se lucrează“, a spus şi Marius Nicoară, senator PNL.


Mai lucrează cineva la Senat?

Spre deosebire de deputaţi, senatorii şi-au luat liber şi luni, pentru Rusaliile catolice, deşi cei mai mulţi dintre ei sunt ortodocşi.

În concluzie, senatorii au lucrat doar 2 zile din 11.

În afară de proiectele legislative întârziate aflate pe ordinea de zi în acest final de sesiune parlamentară, senatorii ar trebui să ia o decizie şi în cazul Dan Şova, în care Curtea Constituţională a decis ca hotărârea Senatului prin care s-a refuzat arestarea preventivă a fost neconstituţională.


Astfel, i-am trimis în Parlament să ne reprezinte, iar ei numai asta nu fac.

În ultima perioadă, parlamentarii nu au mai legiferat şi au lăsat proiecte importante să treacă tacit, pasând astfel responsabilitatea la Camera Deputaţilor.


Ultimele proiecte care au trecut tacit îi vizează pe incompatibili. De asemenea, tacit a trecut şi iniţiativa privind încătuşarea corupţilor. Astfel, proiecte importante care ar necesita dezbatere trec fără ca alegătorul de rând să ajungă să audă măcar de ele.

Proiectele trec fără dezbatere în camera care nu este for decizional, au ţinut să explice unii aleşi.  Cu alte cuvinte, dacă proiectul nu este depus la camera for decizional, parlamentarii nu îşi mai pierd vremea şi le lasă să treacă tacit.  

Ultimele Stiri
abonare newsletter