monitorulcj.ro Menu
Politică

Consilierii necunoscuţi ai Clujului: Giacomo Dreoni - cavalerul promisiunilor neîndeplinite

Dacă îi vezi lângă un stâlp, mai degrabă saluţi stâlpul: cu un an înaintea alegerilor locale, Monitorul de Cluj vă arată cât sunt de vizibili politicienii, în ochii cetăţenilor. În ordine alfabetică, în seria pe care Monitorul o realizează urmează Giacomo Dreoni.

Cei mai mulţi consilieri locali clujeni despre care Monitorul a scris sunt inexistenţi în ochii clujenilor. Aceasta chiar dacă la anul vor fi alegeri şi mulţi dintre ei vor candida pentru un nou mandat.

Astfel, un alt ales local inexistent în ochii clujenilor este Italianul Giacomo Dreoni. Consilierul liberal se află în forul local la primul mandat, iar iniţiativele sale rămân o necunoscută, cu toate că este implicat în politică de ani buni. 


Rapoartele de activitate, ţinute la secret

Pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca, Dreoni nu are publicat un raport de activitate pe anii trecuţi, în contrast cu ceilalţi colegi de partid, astfel că alegătorul de rând habar nu are cu ce s-a ocupat acest consilier local. Dreoni este „absent“ pe site-ul Primăriei şi totodată prea puţin activ în cadrul şedinţelor de for local, unde intervenţiile sale sunt destul de rare, comparativ cu ale colegilor săi de partid.

Giacomo Dreoni îşi ţine la secret rapoartele de activitate, publice fiind doar CV-ul său şi declaraţia de avere.


Trei locuinţe şi o maşină

Consilierul italian nu stă deloc rău la capitolul zestre, având 2 apartamente, o casă de vacanţă şi un spaţiu comercial. Dreoni deţine, de asemenea o maşină dobândită prin cumpărare.

Ce promitea la alegerile din 2012

La ultimele alegeri  locale, Giacomo Dreoni a candidat din partea USL pentru un mandat de consilier local al municipiului Cluj-Napoca. El s-a născut în Borgo San Lorenzo, Italia, şi s-a stabilit în Cluj în 1999, unde s-a căsătorit cu o romncă şi a dobândit cetăţenia romănă.


Italianul Giacomo Dreoni a fost proprietarul unui restaurant din centrul municipiului Cluj-Napoca. Dreoni, care este şi consilier al senatorului PNL Marius Nicoară, a primit în 2010 cea mai înaltă distincţie oferită de statul italian - titlul de "Cavaler al Republicii Italia".

Dreoni a luat parte la o serie de acţiuni umanitare. Dintre proiectele la care visa înainte de alegerile locale, amintim un parc IT si un Aqua Park.


Ce spun clujenii

Clujenii cu care am stat de vorbă consideră că aleşii locali „stau bine ascunşi în birourile lor“.

„Nu îl ştiu, nu cred că l-am văzut vreodată. Nu îi ştiu pe consilieri, ştiu doar că administrează banii municipiului Cluj-Napoca. Probabil ar trebui să se facă mai vizibili, nu ştiu, pot spune doar că la Cluj se mai face una, alta, deci reprezentanţii administraţiei locale mai fac câte ceva“. (anonim, 31 de ani)


„Nu îl ştiu, stă bine ascuns, toţi stau bine ascunşi. Eu nu ştiu dacă a văzut cineva vreodată vreun consilier local, toţi stau bine ascunşi, prin birourile lor şi îşi iau salariille. De primar mai auzi că merge şi se întâlneşte cu oamenii prin cartiere, e mai activ, dar aceşti consiliei, eu nu am auzit de întâlniri între ei şi cetăţeni“. (Aurelia Chiş, 59 de ani)

„Nu îi ştiu pe consilieri, nu ştiu ce fac ei. Ştiu că mai demult au fost întruniri între cetăţeni şi reprezentanţi ai administraţiei locale, a fost una de care îmi aduc aminte când era Sorin Apostu primar, la care au fost şi cetăţeni. Nu sunt vizibili, nu ştie lumea ce fac. Ar trebui, cred eu, la capitolul curăţenie să se implice mai mult. Poliţia locală să dea mai multe amenzi, de exemplu, dar amenzi modice, atât cât trebuie doar să se ruşineze oamenii“. (Ioan Pop, 70 de ani)