Politică

Macovei îi cere preşedintelui Iohannis să retrimită legea privind alegerile locale în Parlament

Europarlamentarul Monica Macovei consideră că legea privind alegerile locale îi va favoriza pe baronii locali. Din acest motiv, Macovei îi cere preşedintelui Klaus Iohannis să retrimită legea în Parlament.

„Îi solicit preşedintelui Klaus Iohannis să retrimită în Parlament Legea alegerilor locale. Aşa cum s-a votat, primarii pot fi aleşi din primul tur cu 12%, iar preşedinţii de Consilii Judeţene dintre consilieri, nu de cetăţeni.

Aceasta face ca reţeaua de baroni locali să continue să existe, de asemenea, ca reprezentativitatea primarilor şi preşedinţilor de CJ să fie mică. Pe de altă parte, duce la lipsa competitivităţii de proiecte în folosul comunităţii“, a spus Monica Macovei, la Cluj.


În acest sens, Monica Macovei a amintit de scrisoarea pe care i-a adresat-o lui Iohannis, înaintea celui de al doilea  tur de scrutin. În acea scrisoare era și un punct referitor la alegerea primarilor și președinților de consilii județene în două tururi.

„Unul din cele 10 puncte ale scrisorii pe care i-am trimis-o domnului Iohannis între turul 1 și 2, spunându-i că dacă le acceptă, atunci îndrum electoratul să-l voteze în turul 2, este acesta: alegerea primarilor și a președinților de consilii județene în două tururi. Plus scăderea pragului electoral, limitarea la două mandate. E punctul 8 din cele 10 puncte ale scrisorii. Ne amintim cu toții cum a spus că acceptă aceste solicitări cu bucurie", a spus Macovei.

Etichete: monica macovei
abonare newsletter