monitorulcj.ro Menu
Politică

Obligaţi să mergem la vot?

Senatorii nu mai legiferează şi lasă legile să treacă tacit, aşa cum procedează de altfel de câteva săptămâni. Zilele trecute, aceştia au mai pasat o iniţiativă la Camera Deputaţilor.

Astfel, proiectul legii privind votul obligatoriu, iniţiat de un grup de parlamentari PSD şi UNPR, a trecut tacit de Senat şi urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor, care este în acest caz for decizional, scrie ziare.com.

Potrivit proiectului, participarea la vot este obligatorie pentru toţi cetăţenii români care au acest drept, sub sancţiunea unei amenzi de 1.000 de lei. Sunt exceptaţi de la această obligaţie cei care au peste 80 de ani sau suferă de boli cronice.

Dacă legea va fi adoptată, pe buletinul de vot va exista o rubrică în care va scrie „nici unul dintre candidaţi nu corespunde". Dacă 50% plus unu dintre alegători bifează acest patrulater ar trebui organizat un nou tur de scrutin.

Iniţiatorii proiectului susţin că acesta ar putea să reducă substanţial cumpărarea de voturi.
 

Liberalii nu sunt, în schimb, de acord cu acest proiect.


Senatorul PNL de Cluj Alin Tişe respinge acest proiect: „PNL este împotriva votului obligatoriu. Ar fi un pas înapoi în relaţia dintre clasa politică şi alegători. Este un drept să votezi, nu poate fi obligaţie. Stimularea participării la vot se face prin oferte credibile ale partidelor, prin credibilizarea clasei politice.

Aceasta obligaţie ar fi un siretlic care să ascundă impotenţa clasei politice. Ştiu că există ţări unde votul e obligatoriu, dar în România acest drept caştigat acum 25 de ani nu cred că poate fi transformat în obligaţie".