Politică

Corupţii nu vor mai fi încătuşaţi

Comisia Juridică a Senatului a avizat controversatul proiect de lege iniţiat de senatorul PSD Şerban Nicolae care prevede că acuzaţii de corupţie nu vor mai fi încătuşaţi, urmând ca plenul să se pronunţe prin vot, iar proiectul să fie trimis şi Camerei Deputaţilor.

Proiectul s-a aflat, marţi, pentru a treia oară pe ordinea de zi a senatorilor jurişti, în contextul în care liberalii s-au declarat împotriva lui.

O formă de umilire

Senatorul PSD a explicat că iniţiativa a fost generată de faptul că „în multe situaţii încătuşarea poate să fie o formă de umilire a persoanei în cauză", mai ales în cazul în care aceasta nu a comis infracţiuni cu violenţă, prevăzute în Codul Penal, cum ar fi tâlhăria, omorul sau violul.


Totodată, senatorul a propus ca acuzaţii de fapte de corupţie să nu mai fie arestaţi preventiv, ci cel mult la domiciliu.
Termenul de adoptare tacită a proiectului legislativ este 7 mai.

Senatorul PSD Şerban Nicolae a mai explicat, la momentul iniţierii proiectului, că vrea ca politicienii care nu săvarşesc infracţiuni violente să nu mai fie arestaţi, astfel că „suspectul sau inculpatul să poată fi dus cu mandat (...) dacă acesta este cercetat pentru o infracţiune intenţionată contra vietii, care a cauzat vătămarea corporală sau moartea unei persoane“. Măsura, spune parlamentarul, ar trebui să nu se aplice cazurilor de corupţie.


Modificarea Codului Penal va afecta investigarea corupţiei

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) consideră că iniţiativa legislativă a senatorului PSD Şerban Nicolae – privind modificarea Codului de Procedură Penală – poate afecta mersul investigaţiilor în dosarele de corupţie. Instituţia anticorupţie vorbeşte despre o „atingere semnificativă a capacităţii investigative a DNA“, scrie revista22.ro.

DNA atrage atentia asupra unor puncte ce „ar putea să afecteze eficienţa investigaţiilor in dosarele de corupţie”, potrivit unui comunicat al instituţiei. Concret, Direcţia Anticorupţie atrage atenţia asupra modificărilor din patru puncte de vedere şi anume introducerea unei noi măsuri preventive – arestul sever, problema mandatului de aducere, reducerea duratei controlului judiciar şi noi dispoziţii privind încătuşarea inculpaţilor.


Parlamentarii şi privilegiile lor

În ultima vreme parlamentarii au emis o serie de pretenţii, în ciuda inactivităţii lor.

Pensiile speciale a fost una dintre ultimele pretenţii ale aleşilor, care a generat o serie de reacţii negative, la nivelul societăţii civile.


255 de parlamentari au semnat propunenea legislativă privind pensiile speciale ale parlamentarilor. Dintre aceştia, câţiva sunt clujeni.

Ultima pretenţie: senatorii vor şi internet gratis. Nu doar în ţară, ci şi peste graniţe, pentru că, au spus ei, navigarea pe internet în străinătate îi arde la buzunar.

abonare newsletter