monitorulcj.ro Menu
Politică

Ping-pong la Senat cu cazul Şova

Curtea Constituțională a iscat dispute în cadrul Senatului, după ce Camera a fost obligată să redacteze hotărârea lută în 25 martie în cazului lui Dan Șova privind cererea DNA de reținere și arestare preventivă.

Solicitarea procurorilor nu a trecut de Senat pentru că în regulament era prevăzut faptul că majoritatea înseamnă 50+1 din numărul total al senatorilor, și nu din numărul total al celor prezenți, după cum a fost modificat, ulterior, articolul, scrie b1.ro.

Senatul nu a redactat o hotărâre după votul din 25 martie, sub motivația că nicio decizie negativă nu se publică în Monitorul Oficial.

Totuși, Curtea Constituțională a tranșat conflictul dintre instituții și a obligat Senatul să redacteze și să publice în Monitorul Oficial decizia în cazul senatorului PSD Dan Șova.

Potrivit președintelui Comisiei Juridice, Cătălin Boboc, este ilegală redactarea hotărârii de către Comisie. Senatorul PNL a explicat că acest lucru trebuia făcut de către staff-ul președintelui Senatului.

Tăriceanu fuge de răspundere

La rândul său, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a explicat că este vorba despre o chestiune de natură tehnico-juridică, motiv pentru care Biroul Permanent al Sentului a trimis problema către Comisia Juridică.

„Am organizat o ședință a BP înaintea începerii ședinței de plen pentru a putea să lămurim o problemă care este de natură exclusiv tehnico-juridică și nicidecum una politică., Senatul, prin decizia CCR, e obligat să redacteze o hotărâre care să ateste rezultatul votului din 25 martie. Sunt diverse opinii de natură juridică care nu sutn neapărat convergente cu decizia CCR. Dincolo de opiniile juridice și politice din partea reprezentanților PNL, trebuie să fie lăsate deoparte și să respectăm întocmai decizia Curții. În decizia Curții se spune foarte clar că în data de 25 s-a luat o decizie, ceea ce urmează e să redactăm decizia respectivă. Sper să fi fost destul de clar. Există opinii juridice diverse pe care pot să le ascult, dar în final trebuie să prevaleze decizia CCR, care e extrem de explicită. BP a decis să însărcineze Comisia Juridică cu acest lucru”, a declarat Tăriceanu.