Politică

Klaus Iohannis, după consultările de la Cotroceni: Aștept ca stadiul declarativ privind votul prin corespondență să fie depășit

Președintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că în urma consultărilor de la Cotroceni partidele au ajuns la un acord privind legea finanțării partidelor, alegerilor locale, dar și chestiunea privind votul pentru diaspora.

„Mă bucur să constat că încet dar sigur cu acest tip de consutlare intrăm în normalitate. Cred că e un nou pas făcut spre altfel de politică, o politică a normalității. Următorul pas, sigur, este ca aceste discuții să se și concretizeze în proiecte așteptate și de politicieni și de cetățeni. În urma discuțiilor de azi am convingerea că ne aflăm pe drumul cel bun. Sunt câteva proeicte convenite la precedente consultări care au progresat, dar sunt și teme sensibile precum votul pentru diaspora, care nu au făcut mari progrese, le-am luat azi în discuție pe toate. Ca o primă concluzie, pot să spun că există un acord pe trei mari chestiuni: până la jumătatea lunii mai să fie adoptate și trimise spre promulgare legea privind alegerile locale și legea finanțării partidelor. În privința celei din urmă, nu promulg legi care încalcă prevederi constituționale”, a declarat Iohannis.

Totodată, Iohannis a declarat că votul prin corespondență naște câteva probleme, însă și-a exprimat speranța că proiectul de lege va fi finalizat în această sesiune parlamentară.

„Știm foarte bine că în ultimii 25 de ani, de foarte multe ori, legislația prost făcută a dus la stagnare și de multe ori și la ineficiență. Am vorbit despre corectarea prevederilor care dau impresia că partidele doresc să își lase portițe către finanțări, dar și despre necesitatea transparenței. Mă bucur să constat că partidele au fost de acord.
A doua zonă de acord se referă la legislația privind alegerile parlamentare. Toate partidele s-au declarat de acord să finalizeze proiectul până la finele acestei sesiuni parlamentare.
Votul prin corespondență: nu mi-am ascuns preocuparea privind întârzierea negocierilor. Aștept ca stadiul declarativ să fie depășit și asigur că voi urmări cu mare atenție ce se întâmplă în această speță. Legea privind statutul deputaților și senatorilor a fost pus de acord cu Constituția, lucru senzațional, după trimiterea mea la CCR, mai bine mai târziu decât niciodată.
Am aflat că legea referitoare la alegerile locale a trecut cu bine prin Senat, e un semn bun, e un semn că dacă se dorește, chestiunile se pot rezolva și în final, îmi exprim speranța că în această sesiune, partidele vor duce la îndeplinire lucrurile la care s-au angajat în fața cetățenilor, ceea ce creează premisele unei reforme politice așa cum le așteptăm cu toții”, a declarat Iohannis.

Ultimele Stiri
abonare newsletter