Politică

La mulţi ani, Adrian Gurzău, cel mai leneș deputat clujean!

A împlinit 38 de ani, iar CV-ul lui - cel cunoscut publicului larg - arată că a fost director la o regie (bănoasă) a statului RAAPPS, consilier local și parlamentar. Nu are nimic în declarația de avere, dar conduce un bolid de lux, are 95% dintr-o firmă botezată sugestiv „Taina”, dar încasează venituri doar din indemnizația de deputat și e președintele Fundației „România te iubește”.

Fostul democrat-liberal, înscris acum în PMP și foarte vocal susţinător al Elenei Udrea, Adrian Gurzău este unul dintre cei mai longevivi deputaţi, cu două mandate și un sfert. El a intrat în Parlament în 2004, pe locul eliberat de Emil Boc, devenit primar al Clujului.

De atunci, Gurzău nu s-a remarcat prin nimic, poate doar prin foarte multele cuvinte înșirate pe nenumărate comunicate de presă și declarații politice.


Comparativ cu colegii săi, anul trecut Adrian Gurzău a fost cel mai leneş deputat clujean, cu 13 luări de cuvânt, toate declaraţii politice, 2 propuneri legislative, nicio întrebare sau interpelare şi semnăturile pe 2 moţiuni. Una dintre iniţiativele sale a vizat „adoptarea unor măsuri pentru protejarea construcţiilor reprezentative ale României“ , iar cea de-a doua a vizat „amânarea la plată a obligaţiilor fiscale datorate de operatorii economici care nu încasează creanţele la termenul de scadenţă de la instituţiile publice“. La iniţiativele legislative, Gurzău este, în general, co-iniţiator.

Campion la vorbit!

De-a lungul carierei sale de deputat, parlamentarul clujean s-a remarcat prin faptul că formulează foarte plastic multe interpelări, pune multe întrebări şi susţine multe declaraţii politice. În interpelări şi declaraţii politice, Gurzău cere, de cele mai multe ori, demisia premierului sau a unui ministru. Asta nu înseamnă că a și obținut-o vreodată. Dar, consecvent, Gurzău continuă să le ceară să demisioneze.


La capitolul iniţiative legislative, Gurzău stă mai prost decât colegii săi, aşa cum Monitorul a arătat în repetate rânduri.

Gurzău a avut de la preluarea ultimului mandat, mai exact din decembrie 2012 şi până în prezent, 20 de iniţiative legislative. Dintre acestea, niciuna nu a devenit lege, cele mai multe fiind respinse definitiv. Iniţiativele sale vizează domenii precum sănătatea, educaţia sau mediul de afaceri. Ultima dintre acestea îl vizează direct pe el. Este vorba despre proiectul privind pensiile speciale, pe care îl susţine alături de alţi câţiva parlamentari clujeni.


Deputatul Gurzău este, în schimb, campion la vorbit, astfel că în ultimul mandat a luat cuvântul de 86 de ori, a avut 84 de declaraţii politice, a formulat 166 de întrebări şi interpelări şi 10 moţiuni.

Harnic la „mașina de vot”

În sesiunea 2008-2012, când PDL era la putere, a avut 54 de iniţiative legislative, dintre care 10 au devenit legi, a luat cuvântul de 36 de ori, a susţinut 26 de declaraţii şi a formulat un număr record de interpelări şi întrebări, 290 la număr.


În primul mandat, când a fost deputat doar câteva luni (a fost validat în 1 septembrie 2004, în locul lui Emil Boc, ales în iunie primar al Clujului), nu a avut nicio iniţiativă legislativă, potrivit site-ului Camerei Deputaţilor. Tot în primul mandat a avut patru intepelări, patru declaraţii, a luat cuvântul de şapte ori şi a semnat o moţiune.

Gafă monumentală în „marțea neagră”

În urmă cu doi ani, în ceea ce s-a numit „marţea neagră“ din Parlament, Adrian Gurzău a votat, din greşeală - spune el -, unul din proiectele care le oferea parlamentarilor superimunitat. Gurzău a susţinut atunci că a votat împotriva proiectului care le oferea superimunitate aleşilor şi că, dintr-o eroare tehnică, votul său ar fi apărut în favoarea proiectului legislativ.


La scurt timp, Gurzău a decis să o urmeze pe Elena Udrea, a plecat din PDL şi s-a înscris în PMP, susţinând-o pe aceasta la preşedinţia României.

Gurzău, încă în PDL?

Dacă ne uităm pe CV-ul de pe site-ul Camerei Deputaţilor, aflăm că Gurzău este încă membru PDL.

Deşi nu mai este democrat liberal de anul trecut, nu este specificat nicăieri faptul că acum este membru PMP.

Dimpotrivă, din CV-ul său aflăm că din 2008 până în prezent este vicepreşedinte al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii  şi membru în Comisia Juridică de disciplină şi imunităţi, din partea PDL.

Din CV-ul mai aflăm că în prezent este vicepreşedinte BPJ - PDL Cluj şi că  mai deţine funcţii politice precum secretar general BPJ - PDL Cluj şi vicepreşedinte BPJ - OTPD Cluj.  

După ce a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul UBB a făcut şi câteva cursuri de specializare: un masterat la „Universitatea Agora”, Oradea, universitate de care nu a auzit nimeni, cum nimeni nu a auzit nici de „Asociaţia Centrul de Mediere Craiova“, unde Gurzău a făcut un curs de mediator.

De asemenea, Gurzău a făcut şi stagii de perfecţionare la „Fundaţia Jean Joures“, potrivit CV-ului său, (care de fapt se scrie Jaures, numai că el nu ştie).

Veşnic preocupat de preţul gazelor

De asemenea, în mandatul său din perioada în care PDL era la putere, Gurzău s-a remarcat şi prin obsesia sa pentru problema gazelor.

Deputatul cerea în intervenţiile sale, de mai multe ori, explicaţii ANRE şi Ministerului Economiei, în privinţa costului gazelor şi facturilor.  

Ultimele Stiri
abonare newsletter