Politică

Parlamentul European discută azi cererea de ridicare a imunităţii lui Dan Nica

Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI) din Parlamentul European urmează să discute, joi, cererea DNA de ridicare a imunităţii europarlamentarului Dan Nica.

Potrivit agendei Comisiei pentru Afaceri Juridice (JURI) din Parlamentul European (PE), în şedinţa de joi sunt discutate mai multe cereri de ridicare a imunităţii unor europarlamentari, printre care şi Dan Nica. În cazul europarlamentarului român, raportor este António Marinho e Pinto (ALDE), scrie Mediafax.

Europarlamentarii vizaţi se pot prezenta, dacă doresc, în faţa membrilor Comisiei pentru Afaceri Juridice pentru a-şi susţine punctul de vedere.


Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a anunţat în plen, în 24 noiembrie 2014, că a primit de la autorităţile române cererea de ridicare a imunităţii europarlamentarului social-democrat Dan Nica şi că a trimis-o Comisiei pentru Afaceri Juridice.

Potrivit procedurilor, după ce se face un anunţ în plen privind cererea de ridicare a imunităţii pentru un eurodeputat, preşedintele PE trimite documentul la Comisia pentru Afaceri Juridice, care va numi un raportor. Acesta trebuie să fie din alt grup politic şi să aibă o altă naţionalitate decât europarlamentarul pentru care se cere ridicarea imunităţii.


Procedura de ridicare a imunităţii are loc cu uşile închise.

Conform regulilor de procedură, Comisia pentru Afaceri Juridice "nu se va pronunţa, sub nicio circumstanţă, asupra vinovăţiei sau nevinovăţiei europarlamentarului şi nici asupra opiniilor sau faptelor atribuite acestuia".


După ce proiectul de raport va fi votat în JURI, acesta va ajunge în plen, "unde va fi votat fără a putea fi prezentate amendamente". Spre deosebire de Comisie, aici europarlamentarul vizat nu mai poate lua cuvântul.

În 26 septembrie 2014, DNA a cerut aviz de la preşedinte, Senat, Camera Deputaţilor şi Parlamentul European pentru începerea urmăririi penale în cazul a nouă foşti miniştri care în perioada mandatelor ar fi săvârşit infracţiuni în cazul licenţelor Microsoft pentru şcoli.

Ultimele Stiri
abonare newsletter