Politică

Vacanţă prelungită pentru parlamentari

Parlamentarii au profitat de sărbătorile pascale pentru a-şi prelungi vacanţa. Programul celor două Camere ale Parlamentului a fost marţi unul relaxat şi redus. De asemenea, sunt puţine şanse ca aleşii să legiferze, pe parcursul acestei săptămâni.

Camera Deputaţilor va lucra joi în comisii, deşi iniţial era programat plen, modificarea programului fiind în principal cauzată de desfăşurarea congresului UDMR. Mâine va fi citită demisia lui Marko Attila în plenul Parlamentului.

Undă verde la arestare

Demisia deputatului UDMR a fost validată ieri de Biroul Permanent al Camerei. După ce va fi publicată în Monitorul Oficial, procurorii DNA pot emite un mandat de reţinere pentru 24 de ore pe numele lui Marko Attila.
Avocatul lui Marko Attila, Eugen Iordănescu, a confirmat faptul că, în momentul de față, deputatul se află în Ungaria, dar a refuzat să vorbească despre dubla cetățenie a clientului său.

Marko Attila a declarat privitor la demisie că a fost una dintre cele mai grele decizii din viața sa.


Consultări cu preşedintele Iohannis

Un alt subiect de pe agenda acestei săptămâni a parlamentarilor vizează consultarea partidelor cu preşedintele Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis va avea astfel cea de-a treia rundă de consultări cu partidele.Temele de discuție vor viza stadiul elaborării și adoptării legilor electorale, dar şi pe tema respingerii unor solicitări ale Justiţiei pentru încuviinţarea arestării preventive sau urmăririi penale a unor parlamentari.


În urmă cu câteva zile, Klaus Iohannis scria pe Facebook: „După sărbătorile de Paşti, voi relua consultările cu partidele politice şi vom evalua cât s-a realizat din calendarul acţiunilor stabilite la începutul sesiunii parlamentare“.

Pentru pensiile lor s-au mobilizat

Chiar dacă în cursul acestei săptămâni nu vor legifera, totuşi parlamentarii nu au uitat de un proiect care îi vizează în mod direct, mai exact proiectul de lege privind pensiile speciale pentru parlamentari. Inițiatorii propunerii legislative vor să se asigure că proiectul are susținerea necesară, pentru a fi adoptat. Proiectul care reintroduce aceste privilegii pierdute, în 2010, în timpul guvernării Boc, va fi depus în Parlament, joi. Au semnat documentul 250 de parlamentari și o parte, dintre ei, fac parte și din Opoziție, inclusiv din PNL. 250 de aleși își doresc ca proiectul de lege să fie adoptat, scrie realitatea.net.


Potrivit celor prevăzute în proiectul de lege, după un an de mandat, parlamentarul ar urma să primească o pensie specială, de 1.600 de lei. La două mandate, alesul ar primi undeva în jur de 3.400 de lei și dacă ar avea trei mandate la activ, ar primi 4.400 de lei. Așa arată proiectul de lege. Joi va fi depus la Parlament și va intra în dezbatere, urmând să fie supus votului.

Ultimele Stiri
abonare newsletter