Politică

Ponta nu s-a prezentat la Curtea de Apel Cluj în procesul pe care Seplecan i l-a intentat pentru organizarea alegerilor la CJ Cluj

Miercuri a avut loc la Curtea de Apel Cluj primul termen în procesul pe care consilierul judeţean Mihai Seplecan l-a intentat pentru a-l obliga să stabilească data alegerilor pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj. Guvernul României, prin primul ministrul Victor Ponta, a fost citat la Curtea de Apel Cluj în calitate de pârât, procesul fiind intentat de Seplecan care este nemulţumit de faptul că Ponta nu respectă legea.

În calitate de pârât, Guvernul României, prin şeful Executivului, Victor Ponta, a fost aşteptat la Curtea de Apel Cluj miercuri, 1 aprilie, la ora 09:30, când a avut loc prima înfăţişare din proces. Nu numai că premierul nu şi-a făcut apariţia, dar nici nu a trimis vreun avocat care să-l reprezinte. În schimb, Guvernul a trimis o întâmpinare.

“Pentru domnul premier al României legea este facultativă, schimbă două ordonanţe de urgenţă şi schimbă legile. Dacă nu uităm în luna ianuarie a fost termenul final când trebuia să organizeze alegerile pentru preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj. Am notificat Guvernul României, l-am notificat pe Victor Viorel Ponta în luna decembrie, i-am adus aminte că nu trebuie să-şi bată joc de cetăţenii judeţului Cluj, că nu trebuie să blocheze investiţiile judeţului şi că trebuie să respecte legea, care este lege atât pentru simplul cetăţean, cât şi pentru premierul României. Nu am primit niciun răspuns, aceeaşi ignoranţă şi nepăsare. Toate proiectele în CJ Cluj sunt blocate deoarece nu avem un preşedinte ales legitim, lucrurile nu merg bine. Dânsul a fost citat, am sperat să se prezinte, eu am încredere în instanţă legea este lege pentru toată lumea. Eu reprezint aici oamenii judeţului Cluj”, a precizat Seplecan înainte de a intra în sala de judecată.


Seplecan a fost reprezentat de avocatul în drept administrativ Ovidiu Podaru, care a cerut judecătorilor Curţii de Apel să soluţioneze cauza chiar la acest termen de judecată, însă magistraţii au refuzat, amânând pronunţarea pe data de 3 aprilie.

“Nu avem de formulat alte cereri. Am dori să se soluţioneze chiar la acest termen de judecată. Este un litigiu care se poate soluţiona pe litera legii. Prefectul a trimis propunerea către Guvern pentru organizarea alegerilor, singurul care este în culpă e Guvernul României care nu a stabilit încă data alegerilor pentru şefia CJ Cluj. Guvernul spune că de fapt legea care stabileşte termenul de 90 de zile este o chestiune de oportunitate şi nu de legalitate pentru că nu există nicio sancţiune prevăzută. Guvernul fie e în eroare, fie are o atitudine abuzivă. Legea stabileşte un termen de 90 de zile. Dacă îl depăşeşti cei interesaţi pot deschide o acţiune în contencios administrativ. Aţi văzut în întâmpinare, ei spun că în ultimul an nu se pot organiza alegeri, de aceea putem termina la acest termen de judecată pentru că termenele la Curtea de Apel sunt destul de lungi”, a precizat Podaru în sala de judecată.


La ieşirea din sala de judecată, Seplecan s-a declarat ferm convins că va câştiga acest proces şi pe cel pe care i l-a intentat prefectului Clujului, Gheorghe Vuşcan.

“Am încredere în justiţie şi în instanţă şi sunt ferm convins că voi câştiga procesul cu prefectura la Curtea de Apel şi acest proces cu Guvernul României, cu Victor Ponta. Niciun avocat din partea Guvernului, dezinteres total, cred că îşi bate joc de cetăţeni după ce a pierdut aici la Cluj cele mai multe voturi la alegerile de anul trecut. El încearcă ca legea să fie facultativă pentru domnia sa, să schimbe legea prin ordonanţe de urgenţe. Eu aici mă lupt pentru binele cetăţenilor judeţului Cluj. Reamintesc faptul că există și acțiuni penale împotriva premierului Victor Viorel Ponta, nu numai de contencios administrativ”, a precizat consilierul judeţean.


În întâmpinare, reprezentanţii Guvernului motivează de ce refuză să organizeze alegeri locale anticipate. În esenţă, este vorba de lipsa finanţării, costurile estimate fiind de 11 milioane lei, bani care nu au fost incluşi în bugetul Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Ultimele Stiri
abonare newsletter