Politică

Ce spune preşedintele CCR despre cazul Şova

Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat joi că sunt mai multe variante prin care cazul Dan Şova poate ajunge pe masa CCR, fără a preciza însă care sunt acelea.

Declaraţia vine la o zi după ce plenul Senatului a votat cererea de încuviinţare adresată de DNA de arestare peventivă a senatorului PSD Dan Şova, iar rezultatul votului a generat un adevărat scandal.

Astfel, deşi au fost mai multe voturi în favoarea arestării preventive (79) decât cele împotrivă, Senatul a decis că nu încuviinţează solicitarea DNA, invocând faptul că, potrivit regulamentului, era nevoie de peste 85 de voturi, adică jumătate plus 1 din numărul total al senatorilor. Totuşi, Constituţia prevede că orice hotărâre a Parlamentului se ia cu jumătate plus 1 din numărul celor prezenţi, condiţie îndeplinită în cazul Dan Şova.

Întrebat de jurnalişti dacă Legea Fundamentală prevalează, Augustin Zegrean a răspuns: "Categoric da! Sigur că da".

PreŞedintele CCR a refuzat să se pronunţe cu privire la cazul Şova, reamintind că PNL a anunţat că va sesiza Curtea Constituţională, iar, dacă el şi-ar spune acum punctul de vedere, ar putea fi acuzat că se antepronunţă.

"O să dăm un răspuns când vom fi sesizaţi", a punctat Zegrean.

Însă, în cazul Şova, Senatul nu a adoptat o hotărâre scrisă, invocându-se faptul că nu a fost atins numărul de voturi necesar.

Întrebat care e varianta prin care se poate ajunge la Curte, în cazul în care nu există o hotărâre, Augustin Zegrean a răspuns: "Sunt mai multe variante, dar eu nu pot să dau consultanţă în materie constituţională, scrie în lege că nu avem voie".

Ultimele Stiri
abonare newsletter