Politică

Curăţenie de primăvară în Parlament

„Curăţenia de primăvară“ e în toi în Parlament. După ce au făcut scut în cazul Laszlo Borbely şi Varujan Vosganian, zilele acestea urmează să vedem ce se va întâmpla şi cu social democratul Dan Şova. Dar aşa cum am văzut în ultimul timp, senatorii şi deputaţii nu s-au grăbit să se trimită unii pe alţii în arest. Marţi, Comisia Juridică din Senat a decis că votul se va da miercuri, însă în plen abia săptămâna viitoare.

Liberalii vor vot la vedere

Liberalii vor să fie transparenţi şi să demonstreze că social democraţii se vor opune arestării lui Şova, astfel că votul în cazul lor va fi la vedere.

„Îi voi ruga pe toţi senatorii PNL să voteze la vedere, să ţină bilele în faţa camerelor de luat vederi (...) Senatorii liberali vor vota pentru o procedură judiciară corectă", a declarat copreşedintele PNL, Alina Gorghiu. „Ca de obicei, PSD va vota împotriva ridicării imunităţii“, a completat Gorghiu.


Profilul parlamentarului care ajunge pe la DNA

În opinia specialiştilor, „curăţenia“ din Parlament relevă faptul că „separaţia puterilor în stat devine reală“.

„Acest val al arestărilor a venit după alegerile prezidenţiaele, a fost aici şi un mesaj din partea electoratului în ceea ce priveşte justiţia.


Observăm că toate aceste situaţii la care asistăm pornesc de la nişte denunţuri, vedem un lanţ de denunţuri şi tocmai de aceea arestările în rândul politicienilor sunt atât de multe. Acest lucru înseamnă că instituţiile statului de drept încep să funcţioneze mai bine, iar separaţia puterilor în stat devine reală“, a comentat Toma Burean,  asistent universitar doctor, Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, din cadrul UBB Cluj.

Care este însă profilul parlamentarului corupt?


Burean completează că „observăm că unii dintre cei arestaţi sau cercetaţi sunt tineri. De asemenea, mai ştim până acum că cei mai mulţi sunt din PSD, un partid format din oameni care, asemenea celor din alte ţări fost-comuniste, după schimbări, au ştiut ce trebuie făcut“.  

În plen, abia săptămâna viitoare

Comisia juridică a Senatului se va pronunţa miercuri prin vot asupra cererii de arestare preventivă a senatorului PSD Dan Şova.


Raportul va fi depus la Biroul Permanent, care va decide abia săptămâna viitoare, luni, când va intra în plen.

Procurorul şef al DNA a trimis procurorului general al Parchetului instanţei supreme referatul pentru sesizarea Parlamentului, ca acesta să încuviinţeze reţinerea şi arestarea preventivă a senatorului PSD Dan Şova, pentru trei infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter