Politică

Românii nu cred în femei la cârma ţării: Câţi şi-ar dori o doamnă premier - sondaj INSCOP

Mulţi dintre români consideră că locul femeilor nu este în politică şi doar unul din patru crede că o doamnă premier ar schimba lucrurile în bine, potrivit unui sondaj INSCOP.

Puşi în faţa ipotezei ca partidele să fie obligate prin lege să promoveze mai multe femei în posturi alese, 44,5% dintre respondenţi au spus că sunt de acord cu această idee, 37% se opun, în timp ce 18,5% au ales să nu răspundă la întrebare, arată Adevărul.

Numărul destul de ridicat al celor care nu s-au pronunţat este cauzat de "conformismul social", susţin specialiştii.

Referitor la modul în care ar schimba scena politică implicarea mai mare a femeilor, 40,3% dintre cei chestionaţi susţin că lucrurile ar rămâne la fel, 25% au spus ca situaţia ar fi mai bună, iar 17,2% consideră că lucrurile ar merge mai rău. La această întrebare 17,5% nu au răspuns.

La întrebarea "Ce părere aveţi despre posibilitatea ca o femeie să devină prim-ministrul României" răspunsurile s-au suprapus în mare parte cu cele de la întrebarea anterioara.

Aşadar, 47,4% dintre respondenţi sunt de părere că o femeie premier nu ar schimba situaţia, 24,3% spun că lucrurile s-ar îmbunătăţi, 12,5% afirmă contrariul, iar 15,8% au ales să nu răspundă.

Sondajul "Barometrul Inscop - Adevărul despre România" a fost realizat în perioada 5-10 februarie 2015, având la bază 1.065 de persoane reprezentative pentru populaţia României de peste 18 ani.

Etichete: inscop
abonare newsletter