Politică

Parlamentarii votează săptămâna viitoare implementarea deciziei CCR privind predarea religiei

Parlamentarii mai au o săptămână la dispoziţie pentru a pune în acord decizia Curţii Constituţionale privind predarea religiei în şcoli cu Legea Educaţiei.

Aşa cum ne-am obişnuit, în sistemul educaţional se fac modificări în toiul anului şcolar.

Şi anul acesta elevii şi profesorii vor fi bulversaţi, pentru că hotărârile judecătoreşti se aplică imediat. Astfel că împlementarea deciziei Curţii Constituţionale care a hotărât că predarea religiei în şcoli nu este obligatorie ar putea să se aplice în cursul acestei luni. Părinţii mai au timp până vineri, 6 martie, să opteze dacă să-şi înscrie copiii la ora de religie.


O „fereastră“ în orar?

Parlamentarii au dezbătut săptămâna aceasta modificările pe care trebuie să le aducă Legii Educaţiei în comisiile de specialitate, iar săptămâna viitoare va exista şi un vot în plen.

Este posibil însă ca odată cu scoaterea religiei din orar anul acesta şcolar elevii să beneficieze de o „fereastră“. Ministrul Educaţiei a declarat zilele trecute că aşteaptă să vadă ce spune Parlamentul privind ora de religie ca să dea o metodologie privind organizarea orei de religie.
Pe de altă parte, o altă întrebare care se conturează este ce se va întâmpla cu profesorii de religie, care – mulţi dintre ei- vor rămâne fără catedre, în mijlocul anului.


Deputatul liberal Radu Zlati, membru în Comisia pentru Învăţământ a Camerei Deputaţilor spune că este posibil ca elevii să rămână cu o oră liberă în orar, dacă decizia se aplică imediat, aşa cum se aplică hotărârile judecătoreşti.

Zlati a susţinut că trebuie găsită o alternativă pentru cei care nu vor dori să participe la orele de religii, de exemplu să studieze altă disciplină, cum ar fi etica. „Practic, decizia CCR se aplică deja, adică cei de la Ministerul Educaţiei au început recensământul, iar părinţii vor trebui să-şi exprime opţiunea. Eu ştiu că hotărârile judecătoreşti se aplică pe loc, dar probabil că doar de la anul viitor şcolar se vor cunoaşte mai multe detalii. Oricum, Ministerul va decide metodologia“, a spus Zlati.


Ce spune CCR

Curtea Constitutionala a decis că obligaţia de a face cerere pentru ca un elev să nu participe la ora de religie, prevăzută în Legea Educaţiei, este neconstituţională, oficiali ai Curţii precizând că, urmare a hotărârii, o astfel de solicitare va trebui făcută doar de cei care vor să studieze disciplina.

Ultimele Stiri
abonare newsletter