Politică

PNL vrea lege de revocare a Avocatului Poporului

Parlamentarii PNL au iniţiat o propunere legislativă care introduce drept condiţie pentru revocarea din funcţie a Avocatului Poporului situaţia în care acesta refuză să conteste Ordonanţe ale Guvernului, care se dovedesc ulterior neconstituţionale prin decizii ale Curţii Constituţionale.

Viceliderul deputaţilor PNL, Mircea Toader, a anunţat depunerea în Parlament a unei iniţiative legislative care modifică Legea de organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului, semnată de deputaţii PNL.

De asemenea, Toader a reiterat faptul că PNL va începe procedurile pentru demiterea actualului Avocat al Poporului, Victor Ciorbea.


Toader a justificat modificarea propusă prin faptul că Avocatul Poporului a refuzat să sesizeze ordonanţe ale Guvernului care s-au dovedit în cele din urmă neconstituţionale, cum a fost cazul OUG 55/2014 privind migraţia aleşilor locali.

Toader a menţionat că în situaţia în care, în urma a două astfel de solicitări, Avocatul Poporului nu a sesizat Curtea Constituţională şi nu a motivat de ce respinge o astfel de solicitare, acesta poate fi revocat.


El a explicat că această procedură se aplică în cazul în care ordonanţele vizate sunt ulterior declarate neconstituţionale în urma contestării la Curtea Constituţională pe procedura parlamentară sau în instanţă.

Deputatul a susţinut că proiectul prevede şi faptul că un Avocat al Poporului revocat din funcţie nu va mai beneficia de avantajele pensiei speciale pe care o primeşte în mod normal, asimilat celei de judecător al Curţii Constituţionale.


De asemenea, el a precizat că proiectul prevede că eventualii candidaţi pentru demnitatea de Avocat al Poporului nu trebuie să fi fost membri ai unui partid politic în ultimii 10 ani.

Ultimele Stiri
abonare newsletter