Politică

Ce spun specialiştii despre controversatul vot pentru arestarea Elenei Udrea

Elena Udrea a ajuns din nou, în arest, însă părerile sunt în continuare împărţite în ceea ce priveşte votul din Parlament.

După votul controversat dat de colegii săi în Parlament, de zilele trecute, specialiştii în drept au încercat să lămurească lucururile.

Preşedintele CCR Augustin Zegrean, a declarat că Legea fundamentală prevalează întotdeauna în contextul dispozițiilor referitoare la adoptarea de către Parlament a unei hotărâri pentru urmărirea penală, respectiv arestarea preventivă a unui deputat.


Aceeaşi opinie este susţinută şi de Cynthia Curt, specialist în Drept Constituţional şi asistent universitar în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, UBB Cluj. Explicaţiile acestora vin în contextul în care avocatul lui Udrea, Marius Striblea, a declarat că avizul de arestare dat luni nu este corect, pentru ca numărul de voturi favorabil arestării nu a depăşit 199, adică jumătate plus unu din numărul total al deputaţilor, prag cerut de lege.

Majoritate simplă sau nu

Augustin Zegrean a făcut trimitere la un articol din Constituţie şi la regulamentul Parlamentului şi a subliniat că Legea Fundamentală prevalează întotdeauna. 


Cynthia Curt, asistent universitar în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării explică, la rândul său, că hotărârea trebuie raportată la Constituţie. „Este clar că vorbim de o majoritate simplă, Opinia mea este asemenea preşedintelui CCR, în această privinţă. Legea Fundamentală prevalează întotdeauna în contextul dispozițiilor referitoare la adoptarea de către Parlament a unei hotărâri pentru urmărirea penală“, a spus Curt.

Articolul 76 alin. 2 din Constituție prevede că: „Legile ordinare și hotărârile se adoptă cu votul majorității membrilor prezenți din fiecare Cameră“.


Art. 155 din Regulamentul Camerei Deputaților privind dreptul de a cere urmărirea penală a membrilor Guvernului stabilește: (1) Dezbaterea cererii prevăzute la art. 154 se efectuează pe baza raportului întocmit fie de o comisie permanentă, ca urmare a unei anchete desfășurate în condițiile art. 71, fie de o comisie specială de anchetă constituită în acest scop. Dacă ministrul are și calitatea de deputat, cererea se trimite spre examinare Comisiei juridice, de disciplină și imunități, care va elabora un raport pe care îl înaintează Camerei. (2) Rapoartele prevăzute la alin. (1) se înscriu cu prioritate în proiectul ordinii de zi. (3) Cererea se adoptă cu votul a cel puțin două treimi din numărul deputaților".

Ce spune fostul Avocat al Poporului

În acelaşi timp, Gheorghe Iancu, fost Avocat al Poporului, a susţinut că hotărârea adoptată luni de Camera Deputaţilor este ilegala, dar îşi produce efecte dacă nu e atacată la Curtea Constituţională.
 

Ultimele Stiri
abonare newsletter