Politică

Suntem conduși de corupți. Cum scăpăm de ei?

Discursul Elenei Udrea din plenul Parlamentului ne-a reamintit dacă mai era nevoie, că suntem reprezentaţi de parlamentari şi guvernanţi penali sau incompatibili. Iar dacă ne uităm la ultimele rapoarte ale DNA, la sondaje şi statistici, ne îngrozim să vedem câţi dintre aceştia s-au aflat şi se află încă în vizorul DNA şi ANI.

Ce spun cifrele

Într-un bilanţ DNA, prezentat ieri, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Codruţa Kovesi, a precizat că în 2014 a fost înregistrat cel mai mare număr de demnitari de rang înalt investigaţi, DNA cerând Parlamentului încuviinţarea arestării a nouă parlamentari şi a 12 actuali şi foşti miniştri.

„Este cel mai mare număr de demnitari de rang înalt investigaţi de DNA. Investigarea faptelor de corupţie la nivel înalt va continua“, a spus Kovesi.


Pe de altă parte, o altă listă realizată zilele trecute de romaniacurata.ro prezintă un top al celor mai corupte guverne.

Astfel, lista neagră a miniștrilor și foștilor miniștri condamnați penal sau puși sub acuzare conține deja 30 de persoane doar din rândul celor numiți în funcție după anul 2000. Aceștia fie au fost condamnați penal, fie au fost trimiși în judecată, fie sunt cercetați în anchete penale aflate în desfășurare. Practic, aceştia ar putea forma două guverne întregi.


Infracțiunile pentru care au fost deja condamnați definitiv unii dintre ei și acuzaţiile care li se aduc altora acoperă întregul spectru al corupţiei: mită, deturnare de fonduri, contracte din bani publici acordate ilegal, sisteme de fraudare a alegerilor, presiuni asupra funcţionarilor din subordine, retrocedări ilegale de terenuri şi păduri, abuz în serviciu, spălare de bani etc, scrie romaniacurata.ro.

Guvernele Tăriceanu au avut 9 cazuri de miniştri având dosare penale, 5 dintre ei fiind deja condamnaţi definitiv (George Copos, Codruţ Şereş, Zsolt Nagy, Tudor Chiuariu, Decebal Traian Remeş) şi 4 cercetaţi penal (Cristian David, Adriean Videanu, Varujan Vosganian, Laszlo Borbely).


Guvernele Năstase, însumează tot 9 cazuri, dintre care 2 condamnaţi definitiv (Adrian Năstase şi Miron Mitrea) şi 7 urmăriţi penal (Dan Nica, Adriana Ţicău, Ecaterina Andronescu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Şerban Mihăilescu, Ilie Sârbu).

Pe locul al treilea se plasează Guvernele Boc cu 6 cazuri, dintre care 1 condamnat definitiv (Monica Iacob Ridzi) şi 5 aflaţi în faza de cercetare penală (Ion Ariton, Daniel Funeriu, Elena Udrea, Gabriel Sandu, Valerian Vreme). Tot de guvernul Boc se leagă însă celebrele cazuri de la ANAF, Codruț Marta și Sorin Blejnar. Pe locul patru se situează Guvernul Ponta cu 5 cazuri: unul condamnat definitiv (Relu Fenechiu), 2 trimişi în judecată (Liviu Dragnea, Corneliu Dobriţoiu), 2 cercetaţi penal (Dan Şova, Ovidiu Silaghi).


Chiar și guvernul Mihai Răzvan Ungureanu care nu a rezistat nici două luni tot are un caz: Stelian Fuia – trimis în judecată, scrie romaniacurata.ro.

Incompatibilii de la Cluj

Vă reamintim şi lista parlamentarilor clujeni certaţi cu ANI, de data aceasta, dar cu care nu ne mândrim deloc. De departe, cel mai penibil caz este cel al deputatului UDMR Mate Andras condamnat recent la şase luni de închisoare cu suspendare pentru că şi-a angajat soţia la biroul său de parlamentar. Cazul este cu atât mai penibil cu cât Mate Andras este şi membru în Comisia Juridică din Camera Deputaţilor, adică are şi el un cuvânt de spus atunci când vine vorba de arestări în cazul unor colegi din Legislativ.


Fosta liberală Steluţa Cătăniciu a  fost declarată incompatibilă de către ANI privind integritatea în exercitarea funcţiilor de demnitate publică încă din 2013. Aceasta a atacat în instanţă decizia ANI, însă a pierdut procesul. 

Liberalul Adrian Oros a fost declarat incompatibil de către Agenţia Naţională de Integritate (ANI) pentru că, în perioada 20 decembrie 2012- 8 aprilie 2013, a deţinut simultan funcţia de administrator al unei societăţi cu cea de parlamentar. El a fost cercetat şi pentru faptul că a deţinut concomitent funcţia de deputat şi cea de prorector în cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV). Ulterior, Oros a câştigat procesul cu ANI.

Ioan Moldovan, deputatul Partidului Conservator din colegiul 7 Câmpia Turzii, s-a aflat în vizorul ANI când a fost declarat incompatibil de către ANI pentru că a deţinut simultan funcţia de deputat şi calitatea de administrator al societăţii Elian Restaurant SRL din municipiul Câmpia Turzii.

Ce cred românii despre „caracatiţa“ din politică

Ultimul sondaj realizat de INSCOP relevă faptul că majoritatea românilor (aproape două treimi) sunt de părere că acțiunile din ultima perioadă ale instituțiilor statului s-au îmbunătățit (64,1%). 26,4% declară că acțiunile insituțiilor pentru combaterea corupției nu s-au îmbunătățit, iar 9,5% nu știu sau nu răspund la această întrebare.

Când vine vorba de instituţiile care combat corupţia, Guvernul și Parlamentul sunt cel mai prost văzute, clasându-se pe ultimele două locuri. Acestea sunt percepute drept implicate în mare măsură în combaterea corupției de doar 26,9%, respectiv de 23% dintre respondenți.

Ultimele Stiri
abonare newsletter