Politică

Partidele mici vor să ajungă mai uşor în Parlament

Partidul Conservator a decis de curând că va merge pe propriile puteri la viitoarele alegeri.

Pentru a ajunge mai uşor în Legislativ conservatorii propun un prag electoral de 3%. Ideea acestora a ajuns deja la Comisia de Cod electoral din Parlament, însă o decizie se va lua în plen.  

Pe de altă parte, propunerea PC nu este bine primită de toată lumea, nici măcar de unii reprezentanţi ai altor partide mai mici.


De ce 3%?

Astfel, printre argumentele pe care le aduc cei din PC sunt ultimele evenimente de pe scena politică românească, mai exact tăvălugul cererilor de urmăriri penale şi arestări, în cazul celor care ne reprezintă în Legislativ. 

Vicepreşedintele PC şi totdată preşedinte al PC Cluj Şerban Rădulescu, consideră că scandalurile de corupţie din rândul oamenilor politici înregimentaţi în cele două mari blocuri politice reprezentate de PSD şi PNL determină electoratul să caute alte alternative de reprezentare. Rădulescu crede că stabilirea unui prag electoral de 3% care ar trebui prevăzut în noul Cod ar rezolva această problemă şi ar asigura o acoperire mai largă în aria opţiunilor politice.


„Într-o ţară cu o democraţie ce caută să se consolideze, cred că se impune un prag electoral de 3% pentru accederea în Parlament a partidelor sau independenţilor. În acest fel, reprezentarea dorinţelor electoratului s-ar face mai judicios, acoperind întreaga arie de opţiuni politice”, a declarat Şerban Rădulescu.

Mai bine 4%

UDMR nu susţine propunerea PC, tocmai pentru că, spun reprezentanţii Uniunii, un prag de 3% ar permite oricărui partid mic apărut peste noapte şi oricărui independent să intre în Parlament.


„Cred că 3% este prea puţin şi astfel ar putea intra în Parlament orice partid mic, orice independent, propunerea noastră fiind prag de 4%. Există riscul ca datorită unui prag de 5% comunitatea maghiară să nu mai fie reprezentată în Parlament sau consilii judeţene“, a spus senatorul UDMR Laszlo Attila.

5%, varianta celor mari

Liberalii preferă, în schimb păstrarea pragului de 5%.


„Cred că pragul electoral ar trebui să fie de 5%, dar aceasta este doar opinia mea personală. În prezent există, la Comisia de Cod electoral, mai multe propuneri din partea partidelor şi a mai multor asociaţii. Acestea urmează să fie discutate la nivelul comisiei, dar decizia finală se va lua prin vot, în plen.

În ce mă priveşte, cred că după 25 de ani de democraţie este necesară o aşezare a partidelor politice pe scena politică- pe dreapta şi pe stânga- iar în acest sens este nevoie de acest procent de 5%. Altfel, vom avea în Parlament partide balama, interdependente, care vor tot pendula între partidele mari, dintr-o parte în alta, exact ca şi până acum“, a spus senatorul PNL Alin Tişe, vicepreşedinte PNL.


Mai bine fără prag

Pragul electoral de 5% creează probleme partidelor mici, mai ales la alegerile europarlamentare. România este, în acest moment, ţara din Uniunea Europeană cu cele mai restrictive prevederi în legile electorale şi în legea partidelor, lucru care limitează foarte mult competiţia politică şi „împrospătarea“ clasei politice, au subliniat în repetate rânduri, analiştii politici.

Anul trecut, pentru europarlamentare, Germania a renunţat la prag.

Astfel, orice partid din Germania, oricât de mic, poate să-şi trimită candidaţii în competiţia pentru alegerile europalamentare din luna mai a anului trecut. Aceasta se datorează sentinţei Curţii Constituţionale de la Karlsruhe de anul trecut, când s-a decis că partidele trebuie să aibă şanse egale şi că pragul de 3%, este neconstituţional. Clauza de blocare de la alegerile europarlamentare contravine principiului de baza al egalităţii de şanse şi electorale a partidelor, se arăta în motivarea de la Karlsruhe.

Etichete: prag electoral
Ultimele Stiri
abonare newsletter