monitorulcj.ro Menu
Politică

Iohannis, diasporei din Franţa: Ce s-a întâmplat în noiembrie la vot nu mai trebuie să se întâmple

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, în discursul susţinut în cadrul recepţiei de la Ambasada României la Paris, că ceea ce s-a întâmplat în noiembrie, la votul pentru alegerile prezidenţiale, nu mai trebuie să se întâmple, el fiind primit cu aplauze de membrii comunităţii românilor.

Preşedintele Iohannis a ţinut să mulţumească reprezentanţilor comunităţii românilor din Franţa pentru participarea la recepţie.

”Vă spun acest lucru şi în numele soţiei mele care mă însoţeşte astăzi, dar şi în numele delegaţiei mele cu care am venit astăzi la Paris. Vă mărturisesc că este, pentru mine, un moment plin de emoţie. Emoţia întâlnirii cu oameni de care mă leagă o relaţie specială, vorbesc de dumneavoastră şi de mine”, a afirmat şeful statului.


Preşedintele Iohannis a menţionat că şi-ar fi dorit să cunoască pe cât mai mulţi dintre românii care trăiesc şi muncesc în Franţa şi şi-a exprimat speranţa că o va face în timp şi cu alte ocazii.

”Vă rog să le transmiteţi tuturor compatrioţilor noştri cu care vă întâlniţi aprecierea şi respectul meu. Legătura specială cu românii din diasporã nu este dată numai de votul din 16 noiembrie în sine, ci de ceea ce a stat în spatele lui. Şi anume patriotism, spirit civic, conştiinţa libertăţii şi a puterii de a decide prin vot, maturitate. Românii nu sunt un popor tăcut şi resemnat, ci o naţiune puternică şi conştientă, cu aspiraţii. Aceste aspiraţii, împărtăşite şi de românii din diaspora, şi de cei de acasă, am privilegiul să le reprezint şi datoria să le împlinesc. Ştiu aceste lucruri şi le am mereu în minte în exercitarea mandatului meu”, le-a spus Klaus Iohannis românilor din Franţa, în aplauzele celor prezenţi la Ambasada română la Paris.


Preşedintele le-a mai transmis celor prezenţi la eveniment că ”românii dau Europei valoare”, în două feluri: ”la propriu, prin miile de profesionişti, specialişti în toate domeniile care lucrează pretutindeni în Europa şi în lume – medici, profesori, IT-işti, cercetători, dar şi prin toţi cei care îşi practică meseria cu seriozitate şi eficienţă”.

”În noiembrie, România a dat valoare şi democraţiei în Europa prin exemplul concetăţenilor noştri. Contribuţia românilor la construcţia europeană are, aşadar, un sens foarte concret”, a arătat Iohannis.


Preşedintele i-a informat pe membrii comunităţii de români din Franţa că s-a adresat, luni, Parlamentului României pe tema priorităţilor din actuala sesiune parlamentară, precizând că votul românilor din diaspora este una dintre aceste priorităţi.

”Am discutat despre acest lucru şi la consultările cu partidele politice. Ca preşedinte, nu voi spune eu care este varianta tehnică cea mai bună. Dar vreau să mă asigur că, oriunde s-ar afla, concetăţenii mei au garantate drepturile şi libertăţile fundamentale, inclusiv dreptul la vot. Situaţii precum cea din noiembrie nu au voie să se repete”, a spus Iohannis.


Şeful statului a menţionat că, ”dacă vrem ca cetăţenii români să fie respectaţi în Europa şi în lume, noi trebuie să fim primii care îi respectăm”.

”A asigura condiţiile necesare şi a oferi soluţii legislative pentru ca ei să voteze este nu doar o obligaţie constituţională, ci şi o dovadă de minim respect. Închei cu aceste gânduri şi cu convingerea că, deşi suntem la început şi avem multe de reconstruit, drumul pe care am pornit ne va duce la România prosperă şi puternică pe care ne-o dorim cu toţii”, a transmis Iohannis în finalul discursului său.