monitorulcj.ro Menu
Politică

Vicepremierul Ungariei, DECLARAȚII PRO-AUTONOMIE la Cluj!

Cetățenii români de naționalitate maghiară din Transilvania ar putea să se considere „cetățeni de rangul doi”, a declarat Semjen Zsolt. Vezi în ce context a spus oficialul maghiar aceste lucruri greu de acceptat.

Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, spune că nu se poate accepta că dacă există forme de autonomie acceptate în ţări ale UE să nu fie date şi comunităţii maghiare din Transilvania, apreciind că, în caz contrar, maghiarii din România ar fi consideraţi "cetăţeni de rangul doi”, lucru inacceptabil.

Semjen Zsolt a declarat, sâmbătă, la Cluj-Napoca, la gala de aniversare a 25 de ani de la înfiinţarea UDMR, că minoritatea maghiară din România nu a revendicat niciodată nimic ce nu este acceptat în altă parte a UE, transmite corespondentul Mediafax.


"Să conştientizăm, în rândul maghiarilor din Transilvania, maghiarilor de peste tot, şi al românilor din România, că, în acest caz, comunitatea maghiară din România nu a revendicat niciodată nimic ce nu este acceptat în altă parte a UE. Prietenii români să înţeleagă că, dacă ar accepta că în Europa există un drept care-l revendică această comunitate, forma de autonomie care este justificată într-o parte a Europei nu este justificată în România, atunci se acceptă că dumneavoastră sunteţi cetăţeni de rangul al doilea, dar nu suntem mai prejos de nimeni altcineva, nu suntem cetăţeni de rangul doi. Nu putem accepta că dacă există drepturi recunoscute undeva în UE, dacă există forme de autonomie acceptate în diverse ţări acele drepturi şi acele forme nu pot fi revendicate şi date comunităţii maghiare din Transilvania”, a spus Semjen.

Potrivit acestuia, un român din Ungaria poate să îşi pună steagul şi simbolurile naţionale unde vrea, poate asculta imnul României pe teritoriul Ungariei când doreşte, astfel că autorităţile maghiare aşteaptă "acelaşi lucru din partea prietenilor români” în ceea ce priveşte drepturile maghiarilor din Transilvania.


"Noi suntem absolut deschişi la cooperarea româno-maghiară şi UDMR joacă un rol esenţial în această cooperare. A existat o cooperare foarte strânsă între România şi Ungaria, am obţinut fonduri, am absorbit fonduri europene, lucru benefic pentru ambele ţări. Noi am întins o mână, nu depinde de noi succesul acestei cooperări. Când suntem martori la această dublă măsură, Colegiul Miko, lucru absolut revoltător, atunci trebuie să spunem clar şi răspicat că Ungaria este ţara tuturor maghiarilor, în spatele fiecărui maghiar este Ungaria şi să ştiţi şi dumneavoastră că orice s-ar întâmpla puteţi conta pe noi”, a mai spus Semjen Zsolt.