Politică

Parlamentarii se întorc la muncă

Senatul şi Camera Deputaţilor îşi încep luni activitatea, iar partidele parlamentare şi-au trasat deja priorităţile legislative pentru noua sesiune ordinară. Unele dintre acestea vizează revizuirea Constituţiei, dar şi modificarea legislaţiei electorale.

Dincolo de iniţiativele anunţate de partidele politice însă, parlamentarii clujeni vor merge să susţină proiectele celor care i-au votat. Monitorul de Cluj vă prezintă principalele iniţiative personale ale deputaţilor clujeni- unele serioase, altele mai puţin serioase- urmând ca zilele următoare să vă prezentăm iniţiativele senatorilor clujeni. Precizăm că din cei zece deputaţi doar patru au putut fi contactaţi. Ceilalţi aleşi au refuzat să răspundă la telefon, unii dintre ei din principiu. Deputaţii care nu au putut fi contactaţi sunt: Aurelia Cristea (PSD), Cornel Itu (PSD), Steluţa Cătăniciu (PNL), Adrian Gurzău (PMP), Adrian Oros (PNL).

Liberalii nu mai vor „varză“ în educaţie

Doi dintre cei patru deputaţi liberali clujeni, Elena Uioreanu şi Radu Zlati, intenţionează să iniţieze câteva proiecte noi şi să reia altele mai vechi.


Radu Zlati are – spune el- are în vedere proiecte legislative pe termen lung şi mediu. Deputatul vrea, nici mai mult nici mai puţin, decât să elaboreze o nouă lege a educaţiei, care să o înlocuiască pe cea prezentă şi pe care o consideră „o varză“. În opinia lui Zlati aceasta ar putea trece prin Parlament în 2016.

Alte iniţiative vizează tot domeniul educaţiei. Astfel, Radu Zlati va propune un proiect prin care elevii să aibă drept de vot în consiliile de administraţie ale şcolilor, cu condiţia ca aceştia să aibă minim 16 ani. „Este o propunere pe care am tot avut-o în vedere pentru că şcoala înseamnă o triadă – profesori, părinţi şi mai ales elevi.


De asemenea, în ce priveşte predarea religiilor în şcoli, trebuie găsită o alternativă pentru cei care nu vor dori să participe la orele de religii, de exemplu să studieze altă disciplină, cum ar fi etica“, a declarat Radu Zlati.

De asemenea, deputatul Elena Uioreanu promovează, pe lângă iniţiativele PNL, un proiect care vizează protecţia mamei şi a femeii românce în general.


„În sesiunea parlamentară care începe săptămâna viitoare voi promova Legea Mamei şi a femeii românce. Consider că este nevoie de o politică publică pentru protecţia şi ajutorarea mamei şi a femeii în România, în momentul de faţă“, a declarat Elena Uioreanu.

Lege pentru transport gratuit pentru vârstnici

Parlamentarii conservatori vor să iniţieze câteva proiecte pentru turdeni, dar subliniază pe de altă parte şi că religia nu trebuie scoasă din şcoli. În acest sena, aceştia au conceput un proiect.  


„În această perioadă tulbure pentru vârstnicii noştri, cred că ar trebuie să iniţiez un proiect care să vizeze gratuitatea tuturor celor în vârstă pe mijloacele de transport în toate municipiile din ţară. Cred că dincolo de ceea ce se face la nivelul administraţiei locale, trebuie să existe legislaţie în acest sens. De asemenea, intenţionez să iniţiez un proiect în vederea unei legislaţii clare privind parcurile industriale. Pentru că se ştie, Câmpia Turzii se află în pragul creării unui parc industrial. De asemenea, la nivelul PC ne-am propus să iniţiem un proiect legislativ prin care să fe stabilită clar o strategie în ce priveşte predarea în şcoli a religiei. Pe de altă parte, ne-am bucura să nu se renunţe la predarea religiei, mai ales în contextul a ceea ce se întâmplă acum la nivel mondial legat de religie“, a spus deputatul PC Ioan Moldovan.  

Deputatul PC Mircea Irimie are în vedere Legea bugetului şi legislaţia care îi priveşte pe revoluţionari. „Am o propunere legislativă care îi priveşte pe revoluţionari, cred în primul că trebuie să se facă curăţenie în acest sens, iar în al doilea rând, să fie numiţi luptători cu rol determinant cei care au luptat până în 25 decembrie, pentru că acum legea reglementează doar pe cei care au luptat până în 22 decembrie. De asemenea, intenţionez să iniţiez un proiect legislativ care să modifice legea Bugetului, care din punctul meu de vedere acum este împotriva zonelor defavorizate. Cred că aceasta ar trebui adaptată la nivel local“, a spus Mircea Irimie.


Mate Andras nu mai vrea blocuri între case

Şi deputatul UDMR Mate Andras are în vedere câteva proiecte care îi vizează direct pe clujeni.   

„Am o iniţiativă prin care vreau să modific legislaţia în privinţa asistenţei sociale a revoluţionarilor. De asemenea vreau să iniţiez un proiect care vizează modificarea legii urbanismului, mă refer aici la condiţiile în care se primeşte autorizaţia de construire“, spune Mate Andras. Aici deputatul clujean aminteşte legislaţia referitoare la construirea blocurilor dintre case, unde deşi sunt stabilite nişte graniţe, în fapt nu se ţine cont de ele.  

Ultimele Stiri
abonare newsletter