Politică

Kelemen: UDMR va decide dacă votează moţiunea de cenzură după ce vede textul ei

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, spune că nu vede şansa unei moţiuni de cenzură în luna martie, menţionând totodată că Uniunea va decide dacă susţine un demers de acest gen numai după ce vede textul documentului şi după ce află care va fi strategia următoare.

Kelemen Hunor a precizat, la RFI, că liderii UDMR nu au avut discuţii cu cei ai PNL privind moţiunea de cenzură.

"Nu am avut nicio discuţie despre moţiunea de cenzură, nu suntem în Bucureşti în această perioadă, fiind vacanţa parlamentară, poate în februarie, dacă vor discuţii, dar până acum n-am avut nicio discuţie concretă despre moţiune, de fapt nu ne-am întâlnit, nu am avut discuţii", a spus liderul UDMR.


Kelemen a făcut observaţia că, "momentan, opoziţia nu are destule voturi pentru a dărâma un guvern".

"Moţiunea de cenzură fiind un instrument extrem de important şi în primul rând pentru a schimba Guvernul, se poate folosi şi pentru o dezbatere parlamentară mai animată, dar dacă nu atingi scopul, este doar un exerciţiu democratic. Avem nevoie de astfel de exerciţii, dar nu atingem scopul, nu există o finalitate. Nu văd în acest moment de unde va avea opoziţia, de unde se va aduna această majoritate acum, în primăvară. Eu nu vorbesc de perioada care vine, de toamnă, de septembie, de octombrie. În acest moment, nu văd acest lucru şi am mai spus că până când nu cunoaştem textul moţiunii, până când nu ştim ce urmează eventual după votarea moţiunii de cenzură, alegeri anticipate, un nou guvern, cu ce program de guvernare, cu ce strategie, cu ce proiecte, nu ne vom pronunţa şi nu putem spune dacă vom vota sau nu vom vota", a menţionat el.


Kelemen Hunor a subliniat că UDMR vrea să vadă mai întâi textul moţiunii de cenzură.

"Noi aşteptăm să vedem textul moţiunii, dacă va exista, eu încă nu sunt convins că va exista, să vedem ce urmează după moţiune, să vedem cu ce program de guvernare, cu cine, să vedem dacă există o majoritate. Sunt foarte-foarte multe întrebări şi, foarte sincer, eu pentru martie nu văd şansa unei moţiuni de cenzură, dar asta nu înseamnă că nu trebuie depusă o moţiune de cenzură, că nu avem nevoie de o dezbatere politică mai serioasă, mai profundă în Parlament", a spus el.


Copreşedinţii PNL Alina Gorghiu şi Vasile Blaga anunţau că doresc preluarea guvernării prin iniţierea unei moţiuni de cenzură împotriva Cabinetului Ponta şi negocierea unei majorităţi în actualul Parlament, deoarece aleşii nu ar vota în majoritate pentru declanşarea anticipatelor.

Gorghiu spunea că în cursul sesiunii parlamentare care va începe la 1 februarie va fi depusă o moţiune de cenzură, însă tema şi data depunerii acesteia vor fi stabilite după ce programul de guvernare va fi finalizat.

Ultimele Stiri
abonare newsletter