Politică

Prefectul Vușcan și premierul Ponta REFUZĂ ILEGAL CONVOCAREA ALEGERILOR pentru președinția Consiliului Județean Cluj

Au trecut deja 92 de zile de când prefectul judeţului Gheorghe Vuşcan a luat act de demisia preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Horea Uioreanu, iar o dată pentru alegerile la şefia acestei instituţii tot nu a fost anunţată.

Deşi ar fi trebuit să facă o propunere în privinţa organizării alegerilor pentru şefia Consiliului Judeţean Cluj, se pare că prefectul Gheorghe Vuşcan a preferat să lase acest scrutin în voia sorţii.

Astfel, deşi potrivit legii administraţiei publice locale, termenul pentru alegerea noului preşedinte al CJ Cluj  este de 90 de zile de la constatarea vacantării postului, prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Vuşcan nu a dat încă niciun semn în acest sens.


Consilierul judeţean PNL Mihai Seplecan a solicitat în repetate rânduri organizarea alegerilor pentru şefia CJ Cluj. Înainte de organizarea turului II de scrutin pentru prezidențiale, acesta i-a solicitat premierului Victor Ponta  ca, până la începutul lunii decembrie 2014, să se adopte o hotărâre de Guvern prin care să stabilească, cel mai târziu la jumătatea lunii ianuarie a anului 2015, conform prevederilor Legii nr. 215/2001 (art. 102 ind. 1, coroborat cu art. 69 alin. 2 și art. 69 alin. 5 coroborat cu art. 9 din Legea nr. 67/2004), data de desfășurare a alegerilor parțiale pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Cluj.

Conform prevederilor Legii, alegerile trebuie organizate în termen de maximum 90 de zile de la expirarea termenului de 10 zile în interiorul căruia ordinul Prefectului care a constatat încetarea de drept a mandatului poate fi atacat în instanță de către președintele demisionar. Intervalul a trecut, fără a fi contestat ordinul Prefectului. De asemenea, fiind vorba despre alegeri parțiale generate de o situație prevăzută de Legea administrației publice, respectiv cea privind Statutul aleșilor locali, data desfășurării alegerilor trebuie să se stabilească cu cel puțin 35 de zile înaintea votării (art. 9 din Legea 67/2004), lucru care nu s-a întâmplat.


Vă reamintim, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, şi-a dat demisia în data de 3 octombrie, la patru luni de la arestarea sa într-un dosar de corupţie.

Ultimele Stiri
abonare newsletter