Politică

Traian Băsescu: Din punct de vedere al securității, România e mai sigură ca niciodată

Traian Băsescu a vorbit sâmbătă seară, în cadrul ultimei conferințe de presă pe care a susținut-o în calitate de șef al statului, despre subiectul securității naționale. Președintele a ținut să sublinieze că în acest moment, țara noastră este mai sigură ca niciodată.

”În ceea  ce privește securitatea națională, fac afirmația, cu toată responsabilitate, că românii trăiesc într-un stat sigur. Într-o lume in care atacurile teroriste sunt la ordinea zilei, în care UE și NATO sunt formate din state care sunt ținte pentru teroriști, România este o țara sigură datorită modului în care fucționează instituțiile. Dacă privim la ce se întâmplă în regiune, la agresivitatea vecinului nostrul de la răsărit, a domnului Putin și a armatei sale, vă asigur că Râmânia este un stat sigur. Pentru România nu există riscul unei invazii, al unei destabilizări proiectată la Moscova și nu pentru că neapărat Vladimir Putin nu e interesat de Romania, e interesat, dar România e într-un sistem de alianțe solid, are un parteneriat strategic cu SUA care îi dă confortul că nu e singură în fața riscurilor la securitatea națională”, a precizat șeful statului.

”România a devenit un furnizor de securitate pentru multe alte state, prin participarile militare in Irak, Afganistan, Africa, ocazie cu care putem spune că militarii armatei s-au instruit în teatre de operații. Furnizăm securitate prin scutul antirachetă de la Deveselu, el nu e destinat doar pentru apărarea obiectivelor de pe teritoriul României, ci să protejeze și multe alte state ale NATO, inclusiv SUA. Era greu să ne imaginăm în 2004 unde se va ajunge și care vor fi evoluțiile în ce privește suportul aliat pentru securitatea României.
Din punct de vedere al securității, România e mai sigura ca niciodată. Mesajul meu catre români e că suntem în siguranță.”, a mai spus Traian Băsescu.

  ”În această arhitectură a securității naționale, dincolo de cele ce v-am enumarat, forța vizibilă a capacității de apărare de care dispune România și aliatii săi, trebuie să o spun, serviciile românești de informații, SIE, SRI, serviciul armatei, sunt totalmente conectate la sistemele de informații ale aliaților, în special în ce privește informațiile de securitate ce vizează cooperarea în NATO dar și relația specială în interiorul parteneriatului cu SUA. Din punct de vedere al Armatei, care încp mai trebuie dotată consistent, din punct de vedere al structurilor de securitate - înțelegând inteliligence - putem spune ca România e un stat sigur.”, a declarat Băsescu.

”Aș trage o concluzie, dacă la începutul mandatului, odată cu intrarea efectiva a României în NATO eram o țară NATO, acum suntem o țară NATO credibilă în interiorul Alianței.”, a mai spus președintele.

Ultimele Stiri
abonare newsletter