Politică

Boc: Victor Ponta trebuie să îşi asume răspunderea în Parlament pe noul program de guvernare

Declaratiile fostului premier vin în contextul în care ieşirea UDMR de la guvernare şi eventuala includere a PLR în Guvern înseamnă o schimbare a compoziţiei politice a Executivului.

Fostul premier Emil Boc a declarat, că angajarea răspunderii asupra programului de guvernare „reprezintă modalitatea prin care Guvernul îşi prezintă noul program de guvernare, iar Parlamentul îl acceptă sau îl respinge”. „Victor Ponta trebuie să îşi asume răspunderea în Parlament pe noul program de guvernare. Din punct de vedere constituţional, remanierea guvernamentală cu schimbarea compoziţiei politice a Guvernului implică şi asumarea răspunderii Guvernului asupra noului program de guvernare rezultat în urma schimbărilor politice din Guvern. Ieşirea UDMR de la guvernare şi eventuala includere a PLR în Guvern înseamnă o schimbare a compoziţiei politice a Guvernului, cu implicaţii directe asupra programului de guvernare. Angajarea răspunderii Guvernului asupra programului de guvernare, în condiţiile articolului 114 din Constituţie, reprezintă modalitatea prin care Guvernul îşi prezintă noul program de guvernare, iar Parlamentul îl acceptă sau îl respinge”, a spus Boc, informează Mediafax.

Potrivit acestuia, cu ocazia angajării răspunderii Guvernului Ponta asupra noului program de guvernare, există posibilitatea depunerii unei moţiuni de cenzură, în condiţiile articolului 114 din Constituţie.


El a avertizat că, dacă premierul Ponta nu va proceda la angajarea răspunderii asupra noului program de guvernare, „există riscul atacării la Curtea Constituţională a hotărârii Parlamentului cu privire la remanierea guvernamentală cu schimbarea compoziţiei politice a Guvernului sau la declanşarea unui conflict juridic de natură constituţională preşedinte - Guvern – Parlament”.

Coaliţia de guvernare decide, duminică, structura şi componenţa Guvernului Ponta 4, care va fi un Cabinet politic, format din politicieni, va avea doar miniştri plini, nu va conţine miniştri delegaţi şi va avea un număr mai mic de vicepremieri. Guvernul va fi prezentat luni în Parlament.

Ultimele Stiri
abonare newsletter