Politică

UDMR părăseşte Guvernul Ponta 3, al optulea din care a făcut parte din 1996

UDMR urmează să confirme, sâmbătă, la Consiliul Reprezentanţilor Unionali (CRU), decizia de a ieşi de la guvernare, Cabinetul Ponta 3 fiind cel de-al optulea guvern din care au făcut parte reprezentanţii Uniunii, începând cu anul 1996.

UDMR a decis în 27 noiembrie, la Consiliul Permanent al Uniunii, ieşirea de la guvernare, recomandarea urmând să fie validată în şedinţa CRU de sâmbătă, de la Târgu Mureş.

Kelemen Hunor a spus la acel moment că, în urma alegerilor prezidenţiale, UDMR a înţeles mesajul electoratului, respectiv ca Uniunea să se întoarcă mai mult către alegători. El a menţionat că Uniunea nu vrea să creeze instabilitate prin ieşirea de la guvernare şi că a ajuns la concluzia că Guvernul poate funcţiona şi poate avea stabilitate şi fără UDMR.


Premierul Victor Ponta şi preşedintele UDMR Kelemen Hunor au avut, luni, la Parlament, o discuţie tehnică privind retragerea Uniunii de la guvernare, liderul UDMR precizând, după întrevedere, că miniştrii maghiari vor pleca din funcţii în momentul instalării noilor miniştri din Guvernul Ponta 4.

UDMR deţine în actualul Cabinet două portofolii - al Culturii, prin Hegedüs Csilla (de asemenea unul dintre cei patru viceprim-miniştri ai Guvernului Ponta) şi al Mediului, prin Korodi Attila. Reprezentanţi ai Uniunii ocupă, de asemenea, mai multe funcţii de secretar de stat.


Premierul Victor Ponta a precizat că UDMR va ieşi de la guvernare nu doar la nivel de miniştri, ci şi la nivel de secretari de stat, pentru că şi acestea reprezintă funcţii politice, el arătând de asemenea că schimbarea prefecţilor pe care Uniunea îi are în Harghita şi Covasna urmează a fi discutată.

Guvernul Ponta 3, pe care UDMR se pregăteşte să îl părăsească, este cel de-al optulea Cabinet din care Uniunea a făcut parte începând cu anul 1996.


Astfel, UDMR a avut în Guvernul Victor Ciorbea (decembrie 1996 - aprilie 1998) doi reprezentanţi - ministrul Turismului, Akos Birtalan, şi un ministru delegat pe lângă primul ministru pentru minorităţi naţionale, Gyorgy Tokay.

După ce prim-ministru a devenit Radu Vasile (aprilie 1998 - decembrie 1999), UDMR a rămas aliat la guvernare al CDR, având în acest Cabinet portofoliulul Sănătăţii (ocupat succesiv de doi reprezentanţi - Francisc Baranyi şi Hajdu Gabor).


Şi prim-ministrul Mugur Isărescu (decembrie 1999 - decembrie 2000) optează să îl păstreze pe Hajdu Gabor ca ministru al Sănătăţii în Cabinetul său.

În perioada 2000-2004, UDMR a susţinut în Parlament guvernarea PDSR fără să facă parte, însă, din Guvern.


Uniunea revine la guvernare în perioada 2004-2008, iniţial împreună cu Alianţa D.A., apoi, după ieşirea PD din Guvern, îşi asumă, alături de PNL, rolul de guvern "ultraminoritar".

În perioada 2004-2008 (Cabinetele Tăriceanu 1 şi Tăriceanu 2), Marko Bela a fost, până în 2007, ministru de stat pentru coordonarea activităţilor din domeniul culturii, învăţământului şi integrării europene, portofoliul Comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei a fost deţinut, succesiv, numai de membri ai Uniunii - Zsolt Nagy, Laszlo Borbely, Iuliu Winkler şi Karoly Borbely, funcţia de ministru al Mediului şi gospodăririi apelor a revenit, din aprilie 2007, lui Attila Korodi.

După scrutinul parlamentar din 2008, UDMR intră în opoziţie alături de PNL. În decembrie 2008, după alegeri, Marko declara că liderii UDMR şi PNL au convenit să îşi coreleze mişcările şi să se consulte cât mai des în ceea ce priveşte eventualele majorităţi în care ar putea intra, acesta lăsând să se înţeleagă că o alianţă cu liberalii ar fi prima opţiune a Uniunii, pentru ca, ulterior, Marko să nu excludă şi o alianţă cu PDL.

În 10 decembrie 2008, preşedintele de atunci al PSD, Mircea Geoană, declara la finalul negocierilor PSD-PDL pentru formarea unei coaliţii de guvernare că PSD va intra la guvernare fără ca Uniunea să facă parte din Executiv.

Totuşi, la finalul negocierilor, UDMR nu este inclusă în coaliţia de guvernare formată după alegeri din PDL şi alianţa PSD+PC, "Parteneriatul pentru România". Alianţa de guvernare între democrat-liberali şi social-democraţi se rupe, însă, în octombrie 2009, când PSD iese de la guvernare.

În data de 13 octombrie 2009, UDMR a votat, alături de celelalte partide din opoziţie, pentru demiterea Guvernului Boc, după ce semnase, alături de PNL, moţiunea de cenzură.

Scurta perioadă de opoziţie a UDMR se încheie în decembrie 2009, când Uniunea intră la guvernare alături de PDL şi UNPR, în Guvernul Boc 2.

După demisia lui Emil Boc, în februarie 2012, UDMR continuă activitatea la guvernare, alături de PDL şi UNPR, în Cabinetul Mihai Răzvan Ungureanu (februarie 2012 - aprilie 2012).

UDMR a fost în opoziţie în timpul Guvernului Victor Ponta 1 (mai 2012 - decembrie 2012) şi Guvernului Ponta 2 (decembrie 2012 - martie 2014), dar s-a alăturat PSD, UNPR, PC, după ruperea USL, în Guvernul Ponta 3 (martie 2014 - prezent).

Şedinţa CRU are loc sâmbătă, de la ora 10.00, la Târgu-Mureş.

Ultimele Stiri
abonare newsletter