Politică

Problemele de la secţiile din diaspora au influenţat prezenţa şi opţiunea de vot - sondaj Inscop

Problemele apărute la votul din diaspora au influenţat atât prezenţa, cât şi opţiunea de vot în turul al II-lea al alegerilor prezidenţiale, arată ultimele studii.

Potrivit unui sondaj realizat de Inscop Research la comanda cotidianului "Adevărul". din totalul populaţiei care declară că s-a prezentat la vot, 26,8% susţin că problemele apărute la secţiile de votare din străinătate i-au determinat în mare măsura să meargă la urne, 9,8% spun că au fost determinaţi să se prezinte la vot doar în mică măsură de aceste evenimente, în timp ce 52,3% spun că problemele de la secţiile de vot din străinătate nu au contribuit deloc la decizia lor de a veni la vot.

În ceea ce priveşte opţiunea de vot, din totalul populaţiei care declară că s-a prezentat la vot, 22,5% spun că opţiunea lor politică a fost determinată în mare măsură de votul din străinătate, 20,1% arată că opţiunea lor a fost determinată în mică măsură de aceste probleme, în timp ce 55,9% spun că aceste situaţii nu au contribuit deloc la opţiunea lor de vot.

"Rezultatele cercetării sunt clare şi confirmă prin date sociologice explicaţiile intuitive curente ale votului din 16 noiembrie. Problemele apărute la secţiile de vot din străinătate au influenţat decisiv atât prezenţa mult mai mare - care a fost factorul principal al rezultatului spectaculos - cât şi opţiunile de vot.

Practic, comportamentul unui sfert din masa electorală din ţară a fost schimbat de disfuncţionalităţile organizatorice ale votului din diaspora", precizează Remus Stefureac, director Inscop, conform unui comunicat transmis luni.

Românii, optimişti vizavi de direcţia în care se îndreaptă ţara

Acelaşi sondaj arată o creştere spectaculoasă a optimismului românilor vizavi de direcţia în care se îndreaptă ţara.

56,3% dintre respondenţi declară că România se îndreaptă într-o direcţie bună, faţă de 24,3% care împărtăşeau această opinie în sondajul din luna octombrie. 31,5% susţin că lucrurile în România merg într-o direcţie greşită (comparativ cu 68,2% care susţineau acest lucru în sondajul din luna octombrie). 12,2% nu stiu sau nu raspund la această intrebare (comparativ cu 7,5% în octombrie).

"Practic, simpatizanţii ambelor tabere politice contribuie la nivelul ridicat al indicatorului "direcţie bună" în condiţiile în care Klaus Iohannis a câştigat alegerile prezidenţiale, iar Guvernul Ponta a rămas în funcţie. Plusul faţă de octombrie este asigurat însă evident de simpatizanţii preşedintelui ales, Klaus Iohannis, care văd în alegerea să garanţia unor schimbări în bine pentru România", explică directorul Inscop.

abonare newsletter