Politică

Iohannis la Chișinău: Promit că vom proteja integritatea teritorială şi interesele economice ale Republicii Moldova

Preşedintele ales al României Klaus Iohannis a declarat vineri, la Chişinău, că România va proteja ”fără doar şi poate” integritatea teritorială a Republicii Moldova şi interesele sale economice, exprimându-şi speranţa că moldovenii vor alege duminică, la alegerile parlamentare, parcursul european.

Klaus Iohannis a susţinut o conferinţă de presă comună cu preşedintele PLDM, fostul premier Vlad Filat, în cadrul vizitei pe care o are la Chişinău, împreună cu Mihai Răzvan Ungureanu şi Vasile Blaga.

Mai jos, vă prezentă integral declarația președintelui ales al României, Klaus Iohannis:


“Mulțumesc domnule președinte, Vlad Filat, pentru invitație!

Sunt foarte bucuros că mă aflu astăzi, aici, la dumneavoastră, la dumneavoastră în sediul partidului, aici, în Chișinău, aici, în Republica Moldova. Se știe, este prima vizită în afara României, pe care o fac de când românii mi-au dat votul lor și am venit, deocamdată, în calitatea mea de președinte ales.


Vizita de astăzi se face la invitația președintelui PLDM, Vlad Filat, și vine, evident, în contextul alegerilor pe care le aveți dumneavoastră.

Eu mă aflu aici pentru a vă exprima întregul meu sprijin pentru consolidarea democrației și alinierea la normele europene ale Republicii Moldova. Este evident, dar vreau să subliniez și cu această ocazie, caracterul special al relațiilor dintre România și Republica Moldova. Avem o limbă comună, avem istorie comună, cultură comună, tradiții pe care țările noastre le împărtășesc.


Nu există o altă țară, decât Republica Moldova, care este atât de importantă pentru noi românii, pentru România, pentru relațiile externe ale României.

România, cu siguranța, are o datorie de necontestat față de Republica Moldova, constituirea unui spațiu comun de democrație, stabilitate și prosperitate pentru cetățenii români și moldoveni, iar unul dintre obiectivele principale ale politicii externe ale României, este susținerea în cel mai clar mod cu putință, domnule președinte, onorată asistență, a parcursului european al Republicii Moldova. Evoluția Republicii Moldova în relația cu Uniunea Europeană a fost impresionantă, și vreau să subliniez acest lucru. Între Republica Moldova  și Uniunea Europeană va exista o zonă de liber schimb susținută pe reducerea taxelor vamale și accesul nelimitat aplicat produselor moldovenești pe marea piața europeană.


Totodată, cetățenii Republicii Moldova nu mai au nevoie de viză când doresc să călătorească în spațiul Schengen.  Sunt pași extrem de importanți în procesul de integrare completă a Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

România, pot să vă asigur, va sprijini, ca și până acum, aderarea prin susținerea permanentă a intereselor Republicii Moldova în fața  Uniunii Europene.  Aderarea Republicii Moldova este, totodată, un proiect național al României, și vă mărturisesc că îmi doresc mult ca aceasta să se întâmple în perioada mandatului meu de președinte al României.


Pe 30 noiembrie, cetățenii Republicii Moldova au şansa să aleagă un viitor european pentru ţara lor. O schimbare în bine, care se va resimți în viaţa de zi cu zi a fiecăruia. Orice soluţie aleasă de pe 30 noiembrie trebuie să fie agreată de o majoritate a cetăţenilor Republicii Moldova. Este de datoria tuturor liderilor politici angrenați în această campanie electorală să nu creeze ciocniri de interese între diferitele comunităţi din interiorul statului şi să se concentreze pe prezentarea unor proiecte care să răspundă nevoilor cetăţenilor Republicii Moldova.

Am speranţa că cei cu drept de vot vor opta pentru un viitor pro-european. Fac apel cu precădere şi la cei  cu cetăţenie română. România  a avut şansa istorică de a deveni parte a Comunităţii Europene. Pe 30 noiembrie, putem acorda o şansă europeană şi un viitor mai bun Republicii Moldova, în acelaşi fel în care României i s-a garantat viitorul spre Vest, pe 16 noiembrie.

În încheiere, vreau să declar că am certitudinea că România şi Republica Moldova vor împărtăşi acelaşi spaţiu comun de prosperitate și democraţie în interiorul Uniunii Europene.

În calitate de preşedinte ales al României, vă promit că România va proteja fără doar şi poate integritatea teritorială şi interesele economice ale Republicii Moldova. Iar în final, dle preşedinte, în semn de preţuire, daţi-mi voie să vă fac un mic cadou. După discuţia noastră avută, cred că bănuiţi deja  că este vorba despre cartea mea, pe care v-o înmânez din toată inima.”

Ultimele Stiri
abonare newsletter