Politică

Klaus Iohannis solicită MAE să mărească numărul secţiilor de votare din diaspora

Candidatul ACL la Preşedinţie, Klaus Iohannis, a solicitat, sâmbătă, Ministerului Afacerilor Externe să mărească numărul secţiilor de votare din diaspora, afirmând că această măsură se putea lua încă din primul tur de scrutin, dar Guvernul "nu a vrut".

Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Sibiu, că "Guvernul a minţit" când a afirmat că nu putea fi suplimentat numărul secţiilor de votare din diaspora.

"Suntem în situaţia neaşteptată să constatăm că Guvernul ne-a minţit. Biroul Electoral Central a anunţat că Guvernul ar fi putut să mărească numărul secţiilor de votare din diaspora, dar nu a vrut. Lui Victor Ponta îi este frică de voturile românilor din diaspora, pentru că aceştia ştiu să facă diferenţa între mine şi el, un candidat care, inclusiv în calitatea de prim-ministru, a minţit", a declarat Iohannis, citat de Mediafax.


El a afirmat că "este o situaţie tristă că un candidat profită de funcţia publică pe care o are".

Întrebat dacă solicită sporirea numărului de secţii de votare din diaspora sau doar a numărului de cabine, Iohannis a răspuns: "Solicit Guvernului, mai exact MAE, să mărească numărul secţiilor de votare din diaspora. Vom vedea dacă au înţeles care este miza, am impresia că au înţeles, dar nu vor".


Iohannis a precizat că, dacă se doreşte, este timp suficient pentru organizarea mai multor secţii de votare.

În plus, candidatul ACL a cerut verificarea tuturor CNP-urilor pentru a se stabili dacă a existat vot multiplu şi dacă nu au existat persoane decedate care să fie pe listele electorale şi în locul cărora să se fi votat.


Iohannis a mai spus că a aflat că "mii de oameni" ies în stradă pentru a-şi cere dreptul la vot şi şi-a exprimat solidaritatea cu aceştia.

În plus, candidatul ACL le-a cerut tuturor românilor să-şi folosească dreptul de vot.


"Îi chem pe toţi românii cu drept de vot să-l folosească, să iasă la vot şi să arate că ei îşi aleg preşedintele. Victor Ponta este un pericol pentru democraţia din România. În 16 noiembrie votăm pentru democraţie, pentru a ne apăra dreptul obţinut cu jertfă", a mai spus Iohannis.

Organizarea şi numerotarea secţiilor de votare din străinătate este de competenţa exclusivă a MAE, BEC neavând atribuţii legale referitoare la aceste activităţi, se arată într-un comunicat remis, sâmbătă, şi în care se precizează că nu există impedimente legale pentru organizarea de noi secţii.


BEC invocă Legea 370/2014 şi precizează că în interpretarea sa, cuprinsă într-o decizie proprie, nu există un "impediment legal" referitor la organizarea de noi secţii de votare în străinătate", aşa cum a invocat MAE "în contextul discutării celor mai eficiente măsuri pentru organizarea turului doi de scrutin".

Ultimele Stiri
abonare newsletter