Politică

Duminică, la vot! Cum votăm și unde sunt secțiile electorale

România votează duminică un nou preşedinte după o campanie electorală dominată de numeroase scandaluri de corupţie.

Potrivit analiştilor, rata prezenţei la urne ar urma să fie de aproximativ 60%. Ultimele sondaje au relevant faptul că pe primele locuri în topul preferinţelor românilor este candidatul PSD Victor Ponta, urmat de Klaus Iohannis, candidatul ACL.

Pregătirile pentru alegeri, pe ultima sută de metri

Autorităţile locale din Cluj au intrat pe ultima sută de metri cu pregătirile pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale de duminică.


Potrivit reprezentanţilor autorităţilor judeţene preşedinţii şi locţiitorii secţiilor de votare au fost instruiţi cu privire la modul de organizare al alegerilor. „Au fost trei zile de forţă cu instruirea preşedinţilor şi locţiitorilor secţiilor de votare. Au fost luni la Gherla, iar la prânz la Dej. A doua zi am fost la Turda şi la Huedin, iar ieri am avut două întâlniri cu preşedinţii din zona Clujului”, a declarat prefectul Clujului, Gheorghe Vuşcan.

Preşedinţii secţiilor de votare au preluat telefoanele mobile oferite de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi au fost instruiţi astfel încât la alegerile de duminică totul să decurgă conform legii. Pe lângă telefoanele mobile preşedinţii secţiilor de votare au primit dosarul cu informaţiile pe care trebuie să le prelucreze în secţiile de votare, iar pe parcursul a trei ore au participat la întâlniri.  „Unii şi-au pierdut răbdarea la sfârşitul acelor trei ore şi s-au retras înainte de a se finaliza a doua etapă de comunicare cu cei de la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. Se ia legătura şi cu aceştia pentru a verifica dacă totul este în regulă. Am făcut o simulare. Urmează să facem o simulare astăzi şi mâine, iar cei care reacţionează mai greu din acest punct de vedere vor fi contactaţi şi instruiţi”, a precizat prefectul Gheorghe Vuşcan.


Acesta a mai subliniat că, de data aceasta, comunicarea prin sms este diferită pentru că nu va fi o estimare, ci va fi un control asupra numărului de participanţi la vot. Numărul votanţilor de pe procesele verbale trebuie să coincidă cu numărul celor care au fost raportaţi prin sms. Se fac cinci raportări în timpul zilei la orele stabilite. Sms-ul se transmite la Biroul Electoral Central, iar un sistem informatic le recepţionează pe toate.

Cum vor vota studenţii

De asemenea, reprezentanţii autorităţilor judeţene mai precizează că sunt pregătiţi şi câţiva poliţişti de rezervă în cazul în care este nevoie de ei, mai ales că înainte cu o zi de alegeri este sărbătorită Luminaţia. Având în vedere această sărbătoare naţională autorităţile s-au pregătit pentru a preîntâmpina cazurile în care buletinele de vot din secţiile de votare nu ajung la toţi oamenii. Persoanele care nu votează la secţiile de care ţin îşi vor exercita acest drept pe buletine de vot speciale. În acest mod vor vota şi studenţii care învaţă la Cluj, dar sunt din alte părţi. Cei care votează în acest fel trebuie să dea o declaraţie pe proprie răspundere că nu au votat în alte secţii de votare. Toţi cei care merg pe ultima sută de metri să-şi aleagă preşedintele îşi pot exercita dreptul la vot şi după ora 21:00, doar dacă se află în interiorul secţiei de votare.


Până acum nu s-au înregistrat probleme cu buletinele de vot în Cluj-Napoca.

Unii primari au făcut cereri pentru a primi autobuzele şcolare pentru a transporta materialele necesare pentru alegeri, dar au fost sfătuiţi să închirieze maşini de la firme private, iar ulterior  autorităţile vor deconta aceste servicii. Pentru transportarea materialelor pentru alegeri nu pot fi folosile microbuzele şcolare sau maşinile Ministerului Afacerilor de Interne. În Cluj-Napoca s-au înscris două firme de taxi pentru a transporta aceste materiale.


Câţi alegători sunt în Cluj-Napoca

Secţiile de votare se vor deschide duminică de la ora 06:00, însă procesul de votare începe de la ora 07:00 şi se încheie la ora 21:00. Urna mobilă solicitată de cei cu probleme va fi însoţită de pază armată. Buletinele de vot vor fi în plus cu 10% pentru fiecare secţie de votare. În Cluj-Napoca există 602.620 alegători şi 662.956 buletine de vot. Există 5 ştampile pe fiecare secţie de votare, într-un total de 3.270 de bucăţi.  În judeţul Cluj există 654 de secţii de votare, din care 287 la nivel urban şi 367 la nivel rural.

14 pentru Cotroceni

Astfel, duminică, clujenii vor avea de ales între 14 candidaţi. Vă reamintim şi lista acestora.


Victor Ponta (Alianţa Electorală PSD-UNPR-PC) are 42 de ani şi candidează pentru prima dată la presedinţie.

Klaus Iohannis (Alianţa Creştin-Liberală PNL-PDL) are 55 de ani. A fost primarul Sibiului din anul 2000 şi candidează la funcţia supremă în stat după ce fostul lider al PNL, Crin Antonescu, a renunţat la candidatură.

Elena Udrea (Partidul Mişcarea Populară) are 41 de ani, fiind cel mai tânăr candidat la Preşedinţie. A fost ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului în cabinetul condus de Emil Boc. A demisionat din PDL după alegerea lui Vasile Blaga în funcţia de preşedinte al partidului şi a devenit lider PMP.

Monica Macovei are 55 de ani şi candidează independent. A fost ministru al Justiţiei şi a demisionat din PDL pentru a candida la alegerile prezidenţiale.

Călin Popescu Tăriceanu are 62 de ani şi a fost premier al României. În prezent este preşedintele Senatului, iar la funcţia supremă în stat candidează independent.

Teodor Meleşcanu are 73 de ani şi a fost director al Serviciului de Informaţii Externe. Fost ministru de Externe, Meleşcanu candidează ca independent la funcţia de preşedinte.

Dan Diaconescu (Partidul Poporului – Dan Diaconescu) are 46 de ani, este ziarist, prezentator, fondator al televiziunilor OTV şi DDTV. În 2010 a format Partidul Poporului.

Kelemen Hunor (UDMR) are 47 de ani şi este ministru al Culturii şi vicepremier în cabinetul condus de Victor Ponta.

Szilagyi Zsolt (Partidului Popular Maghiar din Transilvania) are 46 de ani. Din 2008, de când a fost numit şeful de campanie al candidatului Tokes Laszlo la alegerile europarlamentare din 2009, şi până în prezent este şeful de cabinet al acestuia, la Bruxelles.

Corneliu Vadim Tudor (PRM) are 65 de ani şi candidează pentru a cincea oară la alegerile prezidenţiale. În anul 2000 a ajuns în turul doi al scrutinului, pe care l-a pierdut în faţa lui Ion Iliescu.

Constantin Rotaru (Partidul Alternativa Socialistă) are 59 de ani este om de afaceri. A candidat la alegerile parlamentare pentru Parlamentul European din 25 noiembrie 2007 şi în 2009 a candidat la Preşedinţia României.

William Brânză (Partidul Ecologist Român) are 42 de ani şi este deputat.

Mirel Mircea Amariţei (Partidul Prodemo) este de profesie avocat şi este liderul partidului Prodemo. Numele său apare în dosarul privind insolvenţa Realitatea Media. Amariţei este acuzat că, alături de Maricel Păcuraru şi Sorin Ionuţ Barbu, a antedatat contracte de cesiune, pentru a prejudicia societatea.

Gheorghe Funar are 65 de ani şi candidează independent la funcţia de preşedinte. A fost primar al oraşului Cluj-Napoca şi secretar general al Partidului România Mare.

Anca M. COLIBĂŞANU, Mihai CISTELICAN

Ultimele Stiri
abonare newsletter