Politică

Biroul Electoral Cluj decide: jos cu bannerele ilegale! Vezi ce partide trebuie să înlăture materialele de propagandă

În urma sesizărilor făcute pe adresa BEJ Cluj, PSD și ACL sunt nevoite să înlăture bannerele dispuse ilegal pe cuprinsul județului. BEJ Cluj a admis atât plângerea formulată împotriva PSD, cât și plângerea PSD împotriva ACL, dispunând înlăturarea tuturor bannerelor PSD și ACL care încalcă prevederile legale.

Așa cum Monitorul vă informase încă de luni, pe adresa BEJ Cluj sesizările privind nereguli comise în campania electorală continuă să curgă. Marți, Biroul Electoral Județean Cluj a decis ca acele bannere cu Iohannis și Ponta care nu conțin numele firmei producătoare să fie îndepărate.

După cum arată comunicatul emis de BEJ Cluj, afișajele electorale ale principalilor doi candidați încalcă două dispoziții ale legii electorale:  potrivit legii nr. 34/2004 „partidele și alianțele politice au obligația de a imprima pe toate materialele de propagandă electorală denumirea operatorului economic care le-a realizat”. La această prevedere se adaugă legea 370/2004, potrivit căreia  „mijloacele folosite în campania electorală nu pot contraveni ordinii de drept”. 


Conform comunicatului BEJ, din planșele fotografice anexate celor două sesizări reiese că materialele de propagandă afișate încalcă prevederile legale mai sus menționate. Încălcarea acestor legi reprezintă o contravenție sancționată cu amendă de la 5000 la 25.000 de lei. În acest moment, primarii de pe teritoriul județului Cluj trebuie să pună în aplicare decizia BEJ și să treacă la îndepărtarea bannerelor ilegale.

Este de notat că - în mod paradoxal -  PSD a depus sesizare împotriva ACL în temeiul aceleiași legi din cauza căreia este acum nevoită să își dea jos afișajele. Acest lucru li s-a întâmplat PSD-iștilor deja în Vrancea, unde săptămâna trecută PSD a trebuit să coboare bannerele candidatului Victor Ponta.

Ultimele Stiri
abonare newsletter