Politică

PSD, acuzat de campanie murdară!

Cu o săptămână înainte de primul tur de scrutin, mașina de partid a PSD e turată la capacitate maximă. În același timp însă, numeroase sesizări curg către Birolul Electoral Județean.

Astfel, la începutul acestei săptămâni Biroul Electoral Județean Cluj a înregistrat două sesizări privind nereguli semnalate în cadrul campaniei dusă de PSD.

Prima dintre ele se referă la presupusa folosire a minorilor sub 16 ani în cadrul propagandei electorale. Mai multe fotografii ale martorilor arată că în perimetrul municipiului Dej, tinerii social democrați desfășoară acțiuni de campanie electorală la care iau parte copii ce nu par să fi împlinit vârsta minimă necesară pentru participarea la acțiuni electorale. Potrivit legii 370/2004, art.37 alin.2 „ Folosirea minorilor cu vârsta sub 16 ani pentru distribuirea sau amplasarea de materiale de propagandă este interzisă”.


Cea de-a doua sesizare vizează afișajul electoral al PSD.  Potrivit dsipozițiilor legale, candidații au obligația de a imprima pe toate materialele electorale denumirea operatorului economic care le-a realizat (legea 334/2006, art.29, alin. 2b). În Cluj-Napoca au fost însă identificate o serie de bannere electorare ale PSD de pe care mențiunea impusă de lege lipsește cu desăvârșire. Este cu atât mai grav cu cât această problemă are deja un precedent în județul Vrancea: cu exact o săptămână în urmă, BEJ Vrancea a decis că bannerele candidatului Victor Ponta trebuie îndepărtate, întrucât ele nu conțin mențiunea operatorului economic care le-a imprimat. 

Biroul Electoral Cluj a luat cunoștință de sesizările făcute și le-a transmis pentru soluționare instituțiilor competente: IPJ Cluj, respectiv Autoritatea Electorală Permanentă.  

abonare newsletter