monitorulcj.ro Menu
Politică

Atac dur al președintelui Băsescu la adresa candidatului ACL. Reacția lui Iohannis: „Aha!"

Klaus Iohannis a fost solicitat să răspundă, duminică, unor declaraţii ale şefului statului la adresa sa pe tema procesului de la ÎCCJ, el interesându-se unde anume a făcut preşedintele Băsescu afirmaţiile şi, în momentul în care jurnaliştii i-au răspuns că la „Caru’ cu bere”, a replicat: „Aha!”.

Foto: preluare B1TV

Preşedintele PNL a susţinut, duminică seară, o conferinţă de presă, iar la sesiunea de întrebări a fost întrebat cum comentează declaraţiile făcute de şeful statului, Traian Băsescu, în cursul zilei, acesta punctând asupra faptului că varianta corectă în ceea ce priveşte procesul de la ÎCCJ ar fi fost ca liderul PNL să fi cerut judecarea mai rapidă.

„Chiar? Dar unde a zis preşedintele asta?”, a răspuns Iohannis, punând, la rândul lui, o întrebare.


„A fost o declaraţie după-amiază”, i-a răspuns jurnalista, în timp ce alţi jurnalişti au menţionat că declaraţiile au fost făcute de şeful statului la „Caru’ cu bere".

„Nu, dar unde a fost?”, a insistat Iohannis, moment în care mai mulţi jurnalişti au repetat că este vorba despre „Caru’cu bere”.


„Aha! Am înţeles. Nu am observat această fază”, a replicat, la rândul său Iohannis, după care a răspuns la fondul întrebării.

„Dar nu ştiu, acuma preşedintele ar trebui să aibă mai multă încredere în Justiţie. Eu pot să-l liniştesc, eu am foarte multă încredere în Justiţia românească şi nu am niciun fel de problemă”, a spus Iohannis.


În ceea ce priveşte termenul de luni, Iohannis a arătat că, din ceea ce i-au explicat avocaţii, se judecă de fapt sau se discută solicitarea ANI prin care se cere să se judece mai repede procesul.

„Eu, sincer, m-aş bucura să se judece mai repede, ca să terminăm cu acest circ, doar că nu am considerat că e treaba mea să spun Înaltei Curţi ce să facă şi cum să stabilească termenele. Toate termenele au fost stabilite de Înalta Curte, independent de plăcerea sau neplăcerea provocată domnului preşedinte", a subliniat Iohannis.


Preşedintele Băsescu a declarat, după ce a fost la un restaurant în Centrul Vechi al Capitalei alături de Elena Udrea şi Emil Boc, că s-a discutat "situaţia dificilă" a lui Klaus Iohannis privind dosarul de incompatibilitate, el expunând presei mai multe variante şi arătând că "poporul are dreptul să decidă alesul şi nu justiţia".

Întrebat la ieşirea din restaurant despre faptul că a discutat destul de mult cu Emil Boc şi dacă se fac planuri pentru intrarea şi a acestuia în PMP, Traian Băsescu a spus că la masă nu se fac planuri, precizând, în schimb, că s-a discutat "situaţia legală dificilă" a lui Klaus Iohannis.


Preşedintele a declarat că dosarul lui Klaus Iohannis legat de incompatibilitate se află la ÎCCJ din 2013 şi nimeni nu este "îndreptăţit să judece termenele".

"Şi, totuşi, dacă privim la situaţia reală care s-a creat, ar fi fost trei alternative: una - să se judece înainte de depunerea candidaturilor, care ar fi fost cea mai corectă din punct de vedere al sănătăţii competiţiei politice", a spus Băsescu.

"A doua variantă ar fi fost să se judece înainte de a se băga voturile în urnă, mai puţin bună decât prima variantă, dar mai puţin rea dacă s-ar judeca după ce se bagă voturile în urnă. Atunci, din punct de vedere politic, nu putem spune decât că justiţia va vea o decizie majoră cu privire la alegeri, ceea ce este nepermis într-un stat democratic. Poporul are dreptul să decidă alesul şi nu justiţia", a continuat şeful statului.

"Singurul lucru pe care-l putem face este să comentăm o realitate, ori suntem în această realitate, n-am avut situaţia ideală, adică judecarea înainte de depunerea candidaturilor şi aici probabil că sunt procedurile Curţii, pe care nu le pot aprecia eu", a mai spus el, răspunzând la o întrebare.

Solicitat să precizeze cum vede o declaraţie recentă a lui Klaus Iohannis în care vorbea de un gest "de moralitate" în cazul în care ar fi declarat incompatibil, Traian Băsescu a spus: "Moralitate era dacă ar fi cerut domnia sa, ştiind că are dosarul din 2013 la Înalta Curte, dacă înainte de a-şi depune candidatura ar fi cerut domnia sa să fie judecat".

Întrebat ce s-ar întâmpla într-o eventuală situaţie în care Iohannis ar fi ales şi validat în funcţie şi ulterior ar apărea o decizie de incompatibilitate, Băsescu a arătat că acesta ar trebui "să abandoneze mandatul imediat".

ICCJ discută luni cererea ANI de schimbare a termenului la care se va analiza admisibilitatea recursului în dosarul lui Iohannis, respectiv data la care s-ar putea decide fie că recursul este nefondat şi că rămâne soluţia de anulare a raportului de incompatibilitate, fie că acesta se judecă pe fond.

Agenţia Naţională de Integritate a cerut instanţei supreme, în 22 octombrie, să ia în discuţie mai repede dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis, considerând că judecata ar trebui să aibă loc înainte de al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, nu la două zile după, respectiv în 18 noiembrie.

În acest sens, Agenţia Naţională de Integritate a depus la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) mai multe documente în susţinerea cererii de schimbare a termenului de judecată a dosarului de incompatibilitate al lui Iohannis, stabilit iniţial pentru 18 noiembrie.

Instanţa supremă urmează să stabilească luni dacă menţine data de 18 noiembrie pentru judecarea admisibilităţii recursului ANI din dosarul lui Klaus Iohannis sau dacă procesul va începe înainte de al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.

Indiferent de decizia de luni a instanţei, potrivit Codului de procedură penală, există trei posibilităţi prin care se poate soluţiona admisibilitatea recursului.

Astfel, conform articolului 493, care reglementează procedura de filtrare a recursurilor, când această cale de atac este de competenţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în cazul în care completul este în unanimitate de acord că recursul nu îndeplineşte cerinţele de formă, că motivele de casare invocate şi dezvoltarea lor nu se încadrează în cele prevăzute de lege sau că recursul este evident nefondat, anulează sau, după caz, respinge recursul printr-o decizie motivată, pronunţată, fără citarea părţilor, care nu este supusă niciunei căi de atac. Ulterior, decizia se comunică părţilor implicate în proces.

În acest caz, se menţine decizia de la Curtea de Apel Alba-Iulia, care a dispus anularea raportului prin care ANI a stabilit că Iohannis a fost incompatibil.

"Dacă raportul apreciază că recursul este admisibil şi toţi membrii sunt de acord, iar problema de drept care se pune în recurs nu este controversată sau face obiectul unei jurisprudenţe constante a Înaltei Curţi de Casare şi Justiţie, completul se poate pronunţa asupra fondului recursului, fără citarea părţilor, printr-o decizie definitivă, care se comunică părţilor", este a doua variantă de soluţionare a acestui dosar.

O a treia posibilitate este aceea ca membrii completului să pronunţe, fără citarea părţilor, o încheiere de admitere în principiu a recursului şi să fixeze termenul de judecată pe fond a recursului, cu citarea părţilor.

Instanţa supremă este cea care va decide definitiv dacă primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a fost în incompatibilitate în perioada în care a reprezentat municipiul în adunările generale ale acţionarilor societăţilor Apă Canal şi Pieţe sau dacă raportul ANI va fi anulat, aşa cum a dispus şi Curtea de Apel Alba-Iulia.

În 24 aprilie 2013, Agenţia Naţională de Integritate anunţa că a constatat că primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se află în stare de incompatibilitate, întrucât are şi calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acţionarilor SC Apă Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 şi SC Pieţe SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale.

În septembrie 2013, Klaus Iohannis a câştigat procesul intentat ANI, după ce Curtea de Apel Alba-Iulia a admis contestaţia acestuia la raportul de evaluare prin care ANI constata că se află în incompatibilitate şi a dispus anularea deciziei. Hotărârea a fost contestată de ANI la instanţa supremă.

Preşedintele PNL, Klaus Iohannis a declarat că va candida la prezidenţiale indiferent de ceea ce se va întâmpla la instanţa supremă şi că porneşte de la premisa că va câştiga procesul.

"Nu am cum să pierd, în primă instanţă am câştigat, şi încă foarte bine, acest proces. Nu există nicio chestiune suplimentară faţă de ce s-a discutat pe fond şi nu există pentru mine niciun motiv să cred că aş putea să pierd acest proces, şi atunci, sigur, dacă ar fi un termen relativ rapid, s-ar judeca, aş câştiga procesul şi ar fi scoasă această chestiune din discuţia publică", a precizat liderul PNL.