Politică

Studenţii le cer candidaţilor la preşedinţie motive pentru a ieşi la vot

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a trimis marţi o scrisoare deschisă prin care le cere celor 14 candidați la alegerile prezidențiale din 2 noiembrie să își spună opinia despre sistemul educațional și problemele cu care se confruntă tinerii din România.

Scrisoarea face parte din campania ”Nu votezi, Nu contezi!”, lansată zilele trecute de ANOSR, prin care studenții și tinerii sunt chemați să își exprime părerea despre candidații la cea mai înaltă poziția din stat. La mai puțin de 24 de ore de la lansarea campaniei, aproape 4000 de studenți și tineri și-au anunțat deja intenția de a participa la vot pe un site de socializare folosit de campanie.

Tinerii nu merg la vot

Deşi România are peste 2,5 milioane de tineri cu vârste cuprinse între 18 și 26 de ani, totuși procentul de tineri care votează este unul extrem de mic, tinerii fiind principala categorie de vârstă care a absentat la vot în ultimii ani. Argumentele principale pentru care tinerii nu merg la vot sunt în genreral asociate cu lipsa de încredere pe care aceștia o au față de clasa politică și de faptul că cei care candidează nu le oferă soluții la problemele lor.


Deși neprezentarea la vot a fost de multe ori folosită de tineri ca o formă de sancțiune a lipsei de viziune și potențial a clasei politice, efectele acestui fenomen s-au întros direct asupra lor prin faptul că nevoile și interesele lor nu au fost prioritizate de politicieni, interesați mai degrabă să mulțumească și să obțină sprijin de la grupurile sociale care alcătuiesc electoratul cel mai prezent la vot și care influențează cel mai mult rezultatele finale ale alegerilor. Acest lucru poate fi cel mai ușor sesizat prin lipsa de mesaje adresate studenților sau tinerilor de către candidații la prezidențiale sau prin lipsa unei abordări complexe, lipsite de superficialitate și mesaje pur clișeice, a problemelor pe care le au tinerii și pe care le are sistemul educațional.  

Toate informațiile despre campanie, inclusiv scrisoarea deschisă, informații despre modul în care studenții și tinerii pot vota, precum și argumente care să îi convingă să participe la vot pot fi găsite pe site-ul campaniei, www.voteaza.anosr.ro .


“Toți politicienii se plâng sau ne atrag atenția în discursuri pompoase de faptul că studenții și tinerii nu se prezintă la vot și nu își exprimă opinia despre viitorul României. Cu toate acestea, niciunul dintre candidații la prezidențiale din acest an nu ne-au spus care este opinia lor despre educație și problemele pe care le au tinerii la început de drum, în afara unor mesaje sterile, superficiale și care nu abordează problemele de fond. Pe noi nu ne mai mișcă mesajele clișeice care de fapt nu ne spun nimic, iar prin scrisoarea deschisă pe care am trimis-o azi candidaților le cerem să ne dea motive să credem că ei sunt cu adevărat o alegere bună pentru noi și pentru România și că ar trebui să îi votăm. Nu vrem să fim o altă generație afundată în dezamăgiri față de lipsa de interes pentru cetățeni a clasei politice, dar pentru asta avem nevoie de soluții la problemele noastre și vrem să vedem interes din partea candidaților pentru noi și potențialul pe care îl avem”, spune Cristi Popescu, președintele ANOSR.

Ultimele Stiri
abonare newsletter