monitorulcj.ro Menu
Politică

PPMT a cerut la Cluj Avocatului Poporului să sesizeze CC la legea de denumire a străzilor "1 Decembrie 1918"

PPMT a cerut oficial, vineri, la Cluj-Napoca, Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională şi să ridice excepţia de neconstituţionalitate împotriva legii care prevede obligativitatea denumirii unei străzi din fiecare oraş "1 Decembrie 1918".

Candidatul PPMT la Preşedinţie, Szilagyi Zsolt

Candidatul PPMT la Preşedinţie, Szilagyi Zsolt, a declarat, vineri, la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă, că legea respectivă, adoptată de Parlament şi promulgată de preşedintele Traian Băsescu, "ţinteşte, fără echivoc, localităţile din Ţinutul Secuiesc".

"PPMT a depus o solicitare Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, prin care cere să sesizeze Curtea Constituţională şi să ridice excepţia de neconstituţionalitate împotriva legii care prevede obligativitatea denumirii «1 Decembrie 1918» a unei străzi din fiecare oraş. Conducerea PPMT este consternată vis-a-vis de faptul că, la 25 de ani după schimbarea de regim, autorităţile locale sunt obligate să denumească una din străzile localităţii pe care o gestionează «1 Decembrie», iar în amintirea Marii Uniri din 1918, sunt obligate să organizeze manifestări specifice de sărbătoare. Legea, adoptată de Parlament şi promulgată de preşedintele Traian Băsescu, ţinteşte, fără echivoc, localităţile din Ţinutul Secuiesc, fiindcă, în afară de acestea, aproape în toate oraşele din România există o stradă cu denumirea menţionată", a spus Szilagyi, citat de Mediafax.


Potrivit acestuia, legea adoptată "are un efect negativ asupra normalităţii relaţiilor româno-maghiare, pentru că nu ţine cont de faptul că nu pentru fiecare cetăţean român data de 1 decembrie reprezintă o sărbătoare".

"Această lege prejudiciază autonomia autorităţilor locale, prevăzută de Constituţie, pentru că dispune cu privire la denumirea străzilor şi cu privire la organizarea de manifestări locale, chestiuni asupra cărora ar trebui să decidă autorităţile locale", a afirmat candidatul PPMT la Preşedinţie.