Politică

Traian Băsescu: Meleşcanu a dezinformat. Nu am cerut o listă cu ofiţeri acoperiţi, mă interesează informaţia, nu cine şi de unde o culege

Președintele Traian Băsescu a declarat, miercuri seară, în cadrul unei conferințe de presă la Palatul Cotroceni, că nu a cerut niciodată o listă cu ofițeri acoperiți de la SIE, Teodor Meleșcanu dezinformând în momentul în care a afirmat acest lucru.

„Vreau să clarific faptul că în conformitate cu legea 182/2002 președintele României are acces la informații secrete. Dar președintelui nu i se pot refuza informațiile secret de stat. Din acest punct de vedere fac o clarificare: dl Meleșcanu ori a uitat ori a vrut să dezinformeze ieri afirmând că i-am soliicitat lista cu ofițerii acoperiți. A creat un precedent de neacceptat în relația dintre un serviciu secret și președintele României. Președintelui nu poți să îi refuzi o informație pe care o deții dar tu director decizi că nu i-o pui la dispozuiție mai ales că aceast informație îmi era utilă pentru că era vorba de Guvern”, a explicat șeful statului.

”Incorectitudinea dl Meleșcanu este probată de adresa pe care o pun la dispoziție: e o adresă nesecretă. Prin acestă adresă din 8.11.2013 mă adresam dl Meleșcanu: vă rog că mă informați dacă în Guvernul României există persoane care după 1990 care au fost încadrate ca ofițer acoperit. Vă rog să precizați perioada și dacă au fost specializați în acea perioadă. Era vorba de dl Ponta am pus și întrebarea dacă au fost specializați pentru că din presă aflasem tot soiul de năzbâtii. Domnul Ponta, dacă vă uitați în CV-ul său, a fost un profitor care și-a făcut rost de participarea la câteva messe sau seminarii pe care le-a intitulat cursuri. Aceste cursuri au fost posibile și cu sprijinul SIE”, a arătat Băsescu.

”Nu am cerut niciodată o listă a ofițerilor acoperiți. Pe mine ca președinte mă interesează informația și nu cine o culege. Nu am cerut nico listă. Documentul arată că Meleșcanu a dezinformat. Aș vrea să privim de asemenea în legea 1/1998 care este legea SIE și care la art 10 alin 2 spune: sursele de informații, metodele și mijloacele de muncă nu pot fi dezvăluite față de nimeni și în nicio împrejurare. Nu e vorba de ofițer, ci de sursele de la care sunt culese informațiile. Meleșcanu își justifica răspunsul și prin acest articol. Ori el nu se referă la personal ci la sursele de informații. Nu am cerut niciodată sursele de informații”, a precizat președintele.

Ultimele Stiri
abonare newsletter